31 maart 2022
PICI PICI PICI !!!
Pici...wat is dat juist?
Pici is een handgemaakte pasta, vergelijkbaar met spaghetti maar breder, typisch voor de Toscaanse regio rond Siena, de Val d'Orcia en de Monte Amiata.
Het traditionele recept omvat het gebruik van water, Toscaans griesmeel van harde tarwe (semola di grano duro) en zout. Eieren zijn traditioneel afwezig, maar wel toegevoegd in meer recente variaties. De bereiding bestaat uit het "appiciare“: het deeg met de hand bewerken en eraan trekken om een lange en volle spaghetti te maken.
De porositeit van pici maakt het mogelijk om elk type saus goed vast te houden. Pici heeft een typerend lange kooktijd: 23 minuten !!!
Hieronder vinden jullie 3 smakelijke recepten van Joke, onze "Principessa della Cucina"
Pici cacio e pepe
Ingrediënten voor 4 personen
Bereiding
Kook de pici al dente (23 minuten).
Verwarm in een ruime pan een scheut olijfolie en doe er flink wat gemalen zwarte peper bij. Voeg 1 pollepel kookwater van de pasta bij en laat wat inkoken.
In een aparte kom: ½ pollepel van het kookwater bij de geraspte pecorino voegen en mixen met staafmixer tot een smeuïge pasta.
Doe de gekookte pici in de pan met peper en voeg de pecorino-pasta erbij. Goed mengen tot een smakelijk geheel. Indien nodig nog wat extra kookvocht toevoegen.
Pici met guanciale, asperges en pecorino
Ingrediënten voor 4 personen
500g Pici
200g Guanciale (Italiaans spek van varkenswangen ) of spek in blokjes
500g Asperges
Grof gemalen peper
Casa Michela olijfolie
300g Pecorino (stagionata of riserva), fijngeraspt
Peterselie
Bereiding
Kook de pici al dente (23 minuten)
Stoom of kook de asperges beetgaar en snij in hapklare stukjes.
Verwarm in een ruime pan een scheut olijfolie en bak hierin de spekblokjes. Doe er flink wat gemalen zwarte peper bij, voeg er 1 pollepel kookwater van de pasta aan toe en laat wat inkoken.
In een aparte kom: ½ pollepel van het kookwater bij de geraspte pecorino voegen en mixen met staafmixer tot een smeuïge pasta.
Doe de gekookte pici in de pan met spekjes, meng de asperges eronder samen met wat kookvocht van de asperges
Meng als laatste de pecorino pasta erbij en meng goed tot een smakelijk geheel. Indien nodig nog wat extra kookvocht toevoegen. Werk het gerecht af met fijngesnipperde peterselie.
Pici met courgettepesto en spekjes
Ingredienten voor 4 personen
500g Pici
200g Spekblokjes
100g Pecorino (stagionata of riserva)
60g Geroosterde pijnboompitten
1 Bosje basilicum
1 Courgette in blokjes, zonder vruchtvlees
1 Courgette in halve schijfjes
1 Ajuin in blokjes
1 Teentje look
Peper en zout
Bereiding
Kook de pici al dente (23 minuten).
Mix de pecorino, pijnboompitten, look, basilicum en courgette blokjes tot een lekkere pesto. Kruid bij met peper en zout naar smaak.
Verwarm in een ruime pan een scheut olijfolie. Bak hierin de spekblokjes en doe er de courgettereepjes , ajuin en gemalen zwarte peper bij. Voeg 1 pollepel kookwater van de pasta bij en laat wat inkoken.
Doe de gekookte pici in de pan met spekjes en meng met de bereide pesto.
Goed mengen tot een smakelijk geheel. Indien nodig nog wat extra kookvocht toevoegen.
Buon Appetito!
Deze ingrediënten uit de recepten kan je vinden bij Cent'Anni
"La Principessa della Cucina" : Bruschetta met pecorino fresco en ansjovis saus
Nog een eenvoudig receptje van Joke, onze "Principessa della Cucina"! Een lekkere bruschetta, geïnspireerd op de klassieke toastjes met tomaat en ansjovis van de Bonnie (Marleen Thiry).
20 juni 2021
Festivale di BRUSCHETTA !!!
Zo’n prachtige plank vol met heerlijke bruschetta’s staat voor mij gelijk aan een zonnige namiddag genieten op het terras met een lekker glas wijn of bubbels. Met de toppings kan je variëren maar gebruik wel lekkere verse producten van topkwaliteit, zoals de olijfolie, kazen en salami’s van Cent’Anni!
26 april 2021
Zalm met Sperziebonen, Kerstomaatjes en Ansjovis
Dit is echt een lekker en puur gerechtje dat bovendien makkelijk en snel te bereiden is. Met onze zalige olijfolie Casa Michela bak je de zalm heerlijk sappig in de oven!
19 april 2021
Varkensgebraad met truffel pecorino en champignons
Deze heerlijke Vlaamse klassieker krijgt een Italiaanse upgrade met een vulling van Pecorino con Tartufo en champignons. Het resultaat is een sappig, mals en smeuïg gebraad waar iedereen van zal smullen!
13 april 2021
Gegrilde Groenten met Pecorino con Pesto Genovese
Zelf ben ik helemaal gek van "Melanzane alla Parmigiana"! De Pecorino con Pesto Genovese van Caseificio Il Fiorino inspireerde mij om een lichtere versie te maken van dit rijke Italiaanse gerecht. Deze ovenschotel kan je als voor-, hoofd- of bijgerecht eten. Experimenteer gerust met de groentjes die je wil gebruiken!
11 april 2021
Spaghetti met Spicy Cheesy Meatballs
Op en top Comfort Food van "La Principessa della Cucina" !!! Heerlijke pasta met "surprise" gehaktballetjes, geïnspireerd door de pittige smaken van de Pecorino al Peperoncino van Caseificio Il Fiorino...
11 april 2021