31 maart 2022

PICI PICI PICI !!!

Pici...wat is dat juist?

Pici is een handgemaakte pasta, vergelijkbaar met spaghetti maar breder, typisch voor de Toscaanse regio rond Siena, de Val d'Orcia en de Monte Amiata

Het traditionele recept omvat het gebruik van water, Toscaans griesmeel van harde tarwe (semola di grano duro) en zout. Eieren zijn traditioneel afwezig, maar wel toegevoegd in meer recente variaties. De bereiding bestaat uit het "appiciare“: het deeg met de hand bewerken en eraan trekken om een lange en volle spaghetti te maken.

De porositeit van pici maakt het mogelijk om elk type saus goed vast te houden. Pici heeft een typerend lange kooktijd: 23 minuten !!!

Hieronder vinden jullie 3 smakelijke recepten van Joke, onze "Principessa della Cucina"



Pici


Pici cacio e pepe

Ingrediënten voor 4 personen

500g Pici

Grof gemalen peper

Casa Michela olijfolie

300g Pecorino (stagionata of riserva), fijngeraspt

Pici cacio pepe

Pici cacio pepe





Bereiding

Kook de pici al dente (23 minuten).

Verwarm in een ruime pan een scheut olijfolie en doe er flink wat gemalen zwarte peper bij. Voeg 1 pollepel kookwater van de pasta bij en laat wat inkoken.

In een aparte kom: ½ pollepel van het kookwater bij de geraspte pecorino voegen en mixen met staafmixer tot een smeuïge pasta.

Doe de gekookte pici in de pan met peper en voeg de pecorino-pasta erbij. Goed mengen tot een smakelijk geheel. Indien nodig nog wat extra kookvocht toevoegen.


Pici met guanciale, asperges en pecorino

Ingrediënten voor 4 personen

500g Pici

200g Guanciale (Italiaans spek van varkenswangen ) of spek in blokjes

500g Asperges

Grof gemalen peper

Casa Michela olijfolie

300g Pecorino (stagionata of riserva), fijngeraspt

Peterselie

Pici met guanciale, asperges en pecorino

Pici met guanciale, asperges en pecorino




Bereiding

Kook de pici al dente (23 minuten)

Stoom of kook de asperges beetgaar en snij in hapklare stukjes.

Verwarm in een ruime pan een scheut olijfolie en bak hierin de spekblokjes. Doe er flink wat  gemalen zwarte peper bij, voeg er 1 pollepel kookwater van de pasta aan toe en laat wat inkoken.

In een aparte kom: ½ pollepel van het kookwater bij de geraspte pecorino voegen en mixen met staafmixer tot een smeuïge pasta.

Doe de  gekookte pici in de pan met spekjes, meng de asperges eronder samen met wat kookvocht van de asperges

Meng als laatste de pecorino pasta erbij en meng goed tot een smakelijk geheel. Indien nodig nog wat extra kookvocht toevoegen. Werk het gerecht af met fijngesnipperde peterselie.


Pici met courgettepesto en spekjes

Ingredienten voor 4 personen

500g Pici

200g Spekblokjes

100g Pecorino (stagionata of riserva)

60g Geroosterde pijnboompitten

1 Bosje basilicum

1 Courgette in blokjes, zonder vruchtvlees 

1 Courgette in halve schijfjes

1 Ajuin in blokjes

1 Teentje look

Peper en zout

Pici met courgettepesto en spekjesPici met courgettepesto en spekjes

Bereiding

Kook de pici al dente (23 minuten).

Mix de pecorino, pijnboompitten, look, basilicum en courgette blokjes tot een lekkere pesto. Kruid bij met peper en zout naar smaak. 

Verwarm in een ruime pan een scheut olijfolie. Bak hierin de spekblokjes en doe er de courgettereepjes , ajuin en gemalen zwarte peper bij. Voeg 1 pollepel kookwater van de pasta bij en laat wat inkoken.

Doe de gekookte pici in de pan met spekjes en meng met de bereide pesto.

Goed mengen tot een smakelijk geheel. Indien nodig nog wat extra kookvocht toevoegen.



Buon Appetito!

Deze ingrediënten uit de recepten kan je vinden bij Cent'Anni

Olijfolie Casa Michela

Pici

Pecorino kazen

PICI PICI PICI !!!

"La Principessa della Cucina" : Bruschetta met pecorino fresco en ansjovis saus

Nog een eenvoudig receptje van Joke, onze "Principessa della Cucina"! Een lekkere bruschetta, geïnspireerd op de klassieke toastjes met tomaat en ansjovis van de Bonnie (Marleen Thiry).

20 juni 2021

Klik hier voor het recept

Festivale di BRUSCHETTA !!!

Zo’n prachtige plank vol met heerlijke bruschetta’s staat voor mij gelijk aan een zonnige namiddag genieten op het terras met een lekker glas wijn of bubbels. Met de toppings kan je variëren maar gebruik wel lekkere verse producten van topkwaliteit, zoals de olijfolie, kazen en salami’s van Cent’Anni!

26 april 2021

Klik hier voor het recept

Zalm met Sperziebonen, Kerstomaatjes en Ansjovis

Dit is echt een lekker en puur gerechtje dat bovendien makkelijk en snel te bereiden is. Met onze zalige olijfolie Casa Michela bak je de zalm heerlijk sappig in de oven!

19 april 2021

Klik hier voor het recept

Varkensgebraad met truffel pecorino en champignons

Deze heerlijke Vlaamse klassieker krijgt een Italiaanse upgrade met een vulling van Pecorino con Tartufo en champignons. Het resultaat is een sappig, mals en smeuïg gebraad waar iedereen van zal smullen!

13 april 2021

Klik hier voor het recept

Gegrilde Groenten met Pecorino con Pesto Genovese

Zelf ben ik helemaal gek van "Melanzane alla Parmigiana"! De Pecorino con Pesto Genovese van Caseificio Il Fiorino inspireerde mij om een lichtere versie te maken van dit rijke Italiaanse gerecht. Deze ovenschotel kan je als voor-, hoofd- of bijgerecht eten. Experimenteer gerust met de groentjes die je wil gebruiken!

11 april 2021

Klik hier voor het recept

Spaghetti met Spicy Cheesy Meatballs

Op en top Comfort Food van "La Principessa della Cucina" !!! Heerlijke pasta met "surprise" gehaktballetjes, geïnspireerd door de pittige smaken van de Pecorino al Peperoncino van Caseificio Il Fiorino...

11 april 2021

Klik hier voor het recept

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x