Casa Michela

Casa Michela, Località Quercione, Montegiovi - 58033 Castel del Piano (Grosseto) - Maremma Toscana, Italia

Casa Michela: een oase van rust en ongerepte natuur

In het Toscaanse Montegiovi, een gehucht van de gemeente Castel del Piano (provincie Grosseto), zijn wij de trotse eigenaars van een stuk grond van circa 1,7ha met een 300-tal olijfbomen en een mix van appel -en pruimenbomen, kerselaars, vijgen -en kakibomen, braamstruiken en weelderige kruidenplanten, zoals rozemarijn, salie, tijm, basilicum, oregano, munt... én tevens een kleine Sangiovese wijngaard!

In alle richtingen zijn we omgeven door een lappendeken van bossen, olijfboomgaarden, weilanden, akkerlanden en wijngaarden in een landschap van eeuwenoude biodiversiteit. Smalle, hobbelige wegen verbinden de dorpen in het dunbevolkte landschap en middeleeuwse kastelen kijken vanop hun strategische heuveltoppen neer op de onderliggende valleien. Er zijn geen grote steden, geen hoge elektriciteitsmasten, geen dominerende reclameborden, geen artificiële wegen, geen vliegtuigen die overvliegen.

Een oase van rust en een authentiek stukje ongerepte natuur dat wij "CASA MICHELA" noemden, naar onze dochter Michelle.

zicht op Montegiovi vanop Casa Michela

la Conca d'Oro - Monte Amiata

De Casa Michela olijfgaard

De Casa Michela olijfbomen groeien te Montegiovi in de zgn. "Conca d'Oro" of "Gouden Vallei" op de beginnende hellingen van de Monte Amiata. Dit is een oude uitgedoofde vulkaan tot hoogte 1738m, één van de geologisch belangrijkste bergmassieven van Italië en voor de zuid-Toscaanse Maremma een echte groene long. Op de top verschaft hij ons een fantastisch zicht op Toscane, Umbrië en Lazio, tot zelfs de Tyrreense kustlijn en bij ideaal weer Corsica. 

De Monte Amiata is ook de "vader" van de kostbare Olivastra Seggianese olijfboom cultivar en bezit tal van klimatologische en natuurlijke kwaliteiten die van de lokale extra-vergine olijfoliën unieke, hoogwaardige producten maakt (veel zon, weinig neerslag, goede seizoentemperatuurverschillen, hoogte, bodemsamenstelling) . Langsheen de wegen die de "Amiata" dorpen met elkaar verbinden, tref je dan ook eeuwenoude olijfgaarden aan, alsook adembenemende uitzichten, overgaand in grenzeloze zonsondergangen. 

Casa Michela olijfgaardOlivastra Seggianese & andere Toscaanse olijf-variëteiten

De inheemse Olivastra Seggianese is de meest typische cultivar voor de Amiata regio. Zijn aanwezigheid hier is niet toevallig maar gekoppeld aan de vermelde klimatologische factoren en de hoogte. De Olivastra groeit optimaal tussen de 200 en 650m boven zeeniveau en is bestand tegen zowel hoge zomer- als lage wintertemperaturen.


Casa Michela Olivastra Seggianese

Casa Michela Olivastra Seggianese

Casa Michela Olivastra Seggianese

Onze circa 120 Olivastra Seggianese bomen zijn 70 tot 80 jaar oud en worden hoofdzakelijk gebruikt voor de  Casa Michela "Monocultivar olijfolie. Deze extra-vergine olie wordt gekenmerkt door een opmerkelijke opbrengst, een laag zuurgehalte (0,15 - 0,18% oogstjaar 2023) en hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren (>78%). Ze heeft een schitterende groene kleur met goudgele reflecties en een frisse, zuivere geur van wit fruit, met kruidachtige tonen van artisjok, aubergine en salie. In de mond heeft ze een zuivere smaak, in harmonie met de aroma's: medium fruitig met een zeer evenwichtige bitterheid en uitgesproken kruidigheid.

Casa Michela Olijfolie Monocultivar Olivastra Seggianese

Te Casa Michela staan ook circa 180 olijfbomen aangeplant, van diverse traditionele Toscaanse variëteiten, nl. Frantoio, Moraiolo, Leccino, Corregiolo en Giogliaio. Deze bomen zijn 20 tot 60 jaar oud en worden samen met de Olivastra Seggianese gebruikt voor de Casa Michela "Toscana Blend" olijfolie. Deze extra-vergine olie heeft een schitterende geelgroene kleur met gouden reflecties en een frisse, zuivere, fruitige geur, met kruidachtige tonen van artisjok en rijper wit fruit, alsook wat tomaat. In de mond heeft ze een zuivere smaak, in harmonie met de aroma's: zachte, medium fruitige aanzet gevolgd door medium intense kruidigheid en afsluitend met een aangename bitterheid.

Casa Michela olijfolie Toscan Blend

Zelfgeproduceerde olijfolie in samenwerking met Poderi Borselli

De Casa Michela olijfoliën worden geproduceerd in samenwerking met onze buurman Davide Borselli, eigenaar van Poderi Borselli in Montegiovi, een biologisch gecertifieerde producent van olijfolie en wijn. Hij staat in voor zowel onderhoud, snoei en oogst van de olijfbomen en beschikt over een moderne, technologische én ecologische productie-installatie voor hoogkwalitatieve olijfolie en wijnen. Alle essentiële behandelingen in de olijf -en wijngaarden worden vanzelfsprekend uitgevoerd met biologische producten.

De manuele, semi-mechanische oogst van de organisch geteelde olijfbomen gebeurt vroeg, van midden oktober tot eind oktober, wanneer de olijven nog voor 90% groen zijn. De koude persing en verwerking gebeurt nog op dezelfde dag van de oogst voor een maximaal behoud van antioxidanten. De productie gebeurt tevens in een inerte omgeving, onder gecontroleerde omstandigheden, om een perfecte olie te verkrijgen, zonder dat oxidatie op enige wijze de aroma's kan beïnvloeden. Voor de koude extractie van de olie zijn ook enkel mechanische of fysische processen toegestaan, geen chemische. Zo wordt een extra-vergine olie verkregen zonder enige wijziging van de originele, kwalitatieve kenmerken van de olijven.


Casa Michela oogst 2020
Klimaat, weersomstandigheden en terroir hebben, zoals bij wijn, invloed op de kwaliteit en hoedanigheid van de olijfolie. Een authentieke olijfolie zal dan ook steeds deze factoren weerspiegelen en haar smaken en aroma's kunnen dus variëren volgens de jaargang. Ook onze jaarlijkse productie olijfolie kan bijgevolg variëren. Voor de "Monocultivar Olivastra Seggianese" is dat circa 390 liter, voor de "Toscana Blend" circa 280 liter (oogstjaar 2023).

Absoluut respect voor de natuur  

Davide Borselli, alsook Casa Michela en Cent'Anni, zijn van oordeel dat de bedrijfsfilosofie niet enkel moet gericht zijn op de biologische landbouw maar tevens dient te streven naar de laagst mogelijke impact op onze omgeving en het milieu. 

Daartoe nam Davide reeds meer dan 10 jaar geleden ingrijpende beslissingen betreffende het energie -en waterverbruik te Poderi Borselli. Er werden methoden geïmplementeerd om energie te produceren uit fotovoltaïsche zonnepanelen en om afval -en bijproducten maximaal terug te winnen. De biomassaketel wordt gevoed met afval afkomstig van de olijfmolen om zowel de infrastructuren als het water te verwarmen, het vegetatiewater wordt gebruikt voor fertigatie (fertilisatie via irrigatie) en het afvalpulp als natuurlijke meststof. Het hout van de voorjaarsnoei wordt gebruikt voor de open haarden van de boerderij, de agritursimo én het restaurant "L'Olivastra". Deze laatste werkt met een biologische keuken en wil als ultieme doel een "nul kilometer" restaurant zijn, d.w.z. met gebruik van producten uit de eigen boerderij of van gelijkgezinde derden uit de directe omgeving. Sinds 2009 maakt Poderi Borselli ook deel uit van de internationale voedselgemeenschap opgericht door de "Slow Food" beweging, die enkel bedrijven toelaat die hun producten produceren met hernieuwbare energie.


Absoluut respect voor de natuur staat steeds centraal, samen met de hoogst mogelijke productkwaliteit, biologisch en rechtstreeks bekomen met maximaal gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Dit is een herdefinitie van "extra-vergine olijfolie", waarvan de cultuur en kennis wereldwijd moet gepromoot worden. 

Casa Michela en Cent'Anni zijn trots hieraan te kunnen deelnemen!


Casa Michela produceert 2 olijfoliën:  "Monocultivar Olivastra Seggianese" & "Toscana Blend"

De Casa Michela Sangiovese wijngaard 

Onze wijngaard is ongeveer 2000m² groot en aangeplant met een 750-tal Sangiovese wijnstokken van ongeveer 25 jaar oud, geleid in een enkel, spurred cordon systeem. Hij is gelegen op 450 meter boven zeeniveau en heeft een unieke bodemsamenstelling van kalkhoudend gesteente (skeletrijk), galestro (mengsel leisteen-mergel) en vulkanische bestanddelen.


Casa Michela wijn: samenwerking met La Stesa & Poderi Borselli


De Casa Michela Sangiovese wijn wordt geproduceerd in samenwerking met Stefano Piselli, eigenaar van wijndomein La Stesa samen met zijn partner Sabrina Turri en onze buurman Davide Borselli, eigenaar van Poderi Borselli, een biologisch gecertifieerde producent van olijfolie en wijn. Zij staan in voor zowel het onderhoud van het wijngaardperceel, de snoei van de wijnstokken en de oogst van de Sangiovese druiven. 

Alle essentiële behandelingen voor de wijngaard worden uitgevoerd met biologische producten, op basis van algen, koper en zwavel. Het snoeien van de wijngaard is altijd gericht op het welzijn van de plant, met zo weinig mogelijk verwondingen, zeer weinig ingrepen op de grond zelf die vaak onder het gras blijft staan, ook ter verbetering van erosie. Groenbemestingstechnieken worden toegepast om de bodems nieuw leven in te blazen, de compost wordt direct en rechtstreeks uit het bedrijfsafval bereidt.

Met dezelfde toewijding en filosofie waarmee wordt gewerkt in de wijngaard wordt ook de Casa Michela wijn gevinifiëerd en opgevoed in de kelder.  Alles moet zo natuurlijk mogelijk verlopen: minimale SO2-toevoegingen, natuurlijke sedimentaties en spontane fermentaties. Er werden zeer delicate persen geïntroduceerd voor de extractie van de most, droog-ijs voor fermentatie en eikenhouten tonneaux om de wijnen te vinifiëren en te rijpen.

Stefano Piselli en Sabrina Turri beoefenen een natuurlijke wijnbouw, met minimale impact op en maximaal respect voor de natuur. Hetzelfde gebeurt ook in de kelder: het is een artisanale en natuurlijke oenologie, zoals die uit het verleden!  De druiven worden selectief met de hand geoogst én ontsteeld, vervolgens gekneusd strikt alleen door vrouwelijke voeten. De alcoholische fermentatie verloopt over ongeveer 20 dagen in 1 open tonneau van 700 liter en 20 jaar oud, zonder enige temperatuurregeling. De maceratie duurt ongeveer 2 weken. Na het scheiden van de wijn en de schillen (racking) verblijft de wijn nog enkele dagen op inox waarna hij 24 maanden rijpt in dezelfde tonneau als tijdens de fermentatie, doch nu gesloten. Voor het bottelen krijgt de wijn nog 4 maanden rust op inox, waarna hij uiteindelijk wordt gebotteld zonder enige filtratie.

Onze Casa Michela Sangiovese heeft een heldere, licht intense, robijnrode kleur. De neus is heel elegant, fris rood fruit, beetje floraliteit en zachte tertiaire aroma's van de houtrijping. In de mond soepel met lichte, fluwelige tannines, levendige aciditeit en smaken van rood fruit, kers, framboos. Medium lange afdronk.


Casa Michela

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x