1 juli 2021

CASA MICHELA: onze eigen SANGIOVESE TOSCANA IGT rode wijn oogstjaar 2018 ! NU TE VERKRIJGEN !

Casa Michela, Località Quercione, Montegiovi - 58033 Castel del Piano (Grosseto) - Maremma Toscana, Italia

Casa Michela: een oase van rust en ongerepte natuur

In het Toscaanse Montegiovi, een gehucht van de gemeente Castel del Piano (provincie Grosseto), zijn wij de trotse eigenaars van een stuk grond van circa 1,7ha met een 300-tal olijfbomen en een mix van appel -en pruimenbomen, kerselaars, vijgen -en kakibomen, braamstruiken en kruidenplanten, zoals rozemarijn, salie, tijm, basilicum, oregano, munt... én ook een kleine Sangiovese wijngaard!

Een oase van rust en een authentiek stukje ongerepte natuur dat wij "CASA MICHELA" noemden, naar onze dochter Michelle.

Casa Michela Sangiovese Montegiovi

Casa Michela Sangiovese wijngaard

Casa Michela Sangiovese Montegiovi

 

De Casa Michela Sangiovese wijngaard

De Casa Michela wijngaard bevindt zich te Montegiovi in de zgn. "Conca d'Oro" of "Gouden Vallei" op de beginnende hellingen van de Monte Amiata. Dit is een oude uitgedoofde vulkaan met top 1738m, één van de geologisch belangrijkste bergmassieven van Italië en voor de zuid-Toscaanse Maremma een echte groene long. 

De Monte Amiata bezit tal van klimatologische en natuurlijke kwaliteiten die van onze Sangiovese druiven een natuurlijke kwaliteitswijn maakt: veel zon, weinig neerslag, goede seizoentemperatuurverschillen, optimale hoogte, unieke bodemsamenstelling. Langsheen de wegen die de "Amiata" dorpen met elkaar verbinden, tref je dan ook vele wijngaarden aan, alsook adembenemende uitzichten, overgaand in grenzeloze zonsondergangen. 

Onze wijngaard is ongeveer 2000m² groot en aangeplant met een 750-tal Sangiovese wijnstokken van ongeveer 25 jaar oud, geleid in een enkel, spurred cordon systeem. Hij is gelegen op 450 meter boven zeeniveau en heeft een unieke bodemsamenstelling van kalkhoudend gesteente (skeletrijk), galestro (mengsel leisteen-mergel) en vulkanische bestanddelen.

Casa Michela Sangiovese wijngaard

Casa Michela Sangiovese

Casa Michela Sangiovese wijngaard

Casa Michela wijn: samenwerking met La Stesa & Poderi Borselli


De Casa Michela Sangiovese wijn wordt geproduceerd in samenwerking met Stefano Piselli, eigenaar van wijndomein La Stesa samen met zijn partner Sabrina Turri en onze buurman Davide Borselli, eigenaar van Poderi Borselli, een biologisch gecertifieerde producent van olijfolie en wijn. Zij staan in voor zowel het onderhoud van het wijngaardperceel, de snoei van de wijnstokken en de oogst van de Sangiovese druiven. 

Alle essentiële behandelingen voor de wijngaard worden uitgevoerd met biologische producten, op basis van algen, koper en zwavel. Het snoeien van de wijngaard is altijd gericht op het welzijn van de plant, met zo weinig mogelijk verwondingen, zeer weinig ingrepen op de grond zelf die vaak onder het gras blijft staan, ook ter verbetering van erosie. Groenbemestingstechnieken worden toegepast om de bodems nieuw leven in te blazen, de compost wordt direct en rechtstreeks uit het bedrijfsafval bereidt.

Met dezelfde toewijding en filosofie waarmee wordt gewerkt in de wijngaard wordt ook de Casa Michela wijn gevinifiëerd en opgevoed in de kelder.  Alles moet zo natuurlijk mogelijk verlopen: minimale SO2-toevoegingen, natuurlijke sedimentaties en spontane fermentaties. Er werden zeer delicate persen geïntroduceerd voor de extractie van de most, droog-ijs voor fermentatie en eikenhouten tonneaux om de wijnen te vinifiëren en te rijpen.

Casa Michela Sangiovese

Casa Michela Sangiovese Stefano Piselli La Stesa

Casa Michela Sangiovese

Stefano Piselli en Sabrina Turri beoefenen een natuurlijke wijnbouw, met minimale impact op en maximaal respect voor de natuur. Hetzelfde gebeurt ook in de kelder: het is een artisanale en natuurlijke oenologie, zoals die uit het verleden!  De druiven worden selectief met de hand geoogst én ontsteeld, vervolgens gekneusd strikt alleen door vrouwelijke voeten. De alcoholische fermentatie verloopt over ongeveer 20 dagen in 1 open tonneau van 700 liter en 20 jaar oud, zonder enige temperatuurregeling. De maceratie duurt ongeveer 2 weken. Na het scheiden van de wijn en de schillen (racking) verblijft de wijn nog enkele dagen op inox waarna hij 24 maanden rijpt in dezelfde tonneau als tijdens de fermentatie, doch nu gesloten. Voor het bottelen krijgt de wijn nog 4 maanden rust op inox, waarna hij uiteindelijk wordt gebotteld zonder enige filtratie.

Onze Casa Michela Sangiovese heeft een heldere, licht intense, robijnrode kleur. De neus is heel elegant, fris rood fruit, beetje floraliteit en zachte tertiaire aroma's van de houtrijping. In de mond soepel met lichte, fluwelige tannines, levendige aciditeit en smaken van rood fruit, kers, framboos. Medium lange afdronk.

Casa Michela Sangiovese Toscana IGT 2018

Casa Michela Sangiovese Stefano Piselli

Casa Michela Sangiovese Stefano Piselli en Sabrina Turri La Stesa
CASA MICHELA: onze eigen SANGIOVESE TOSCANA IGT rode wijn oogstjaar 2018 ! NU TE VERKRIJGEN !

WIJNDOMEIN van de MAAND : Poggio Stenti

WIJNDOMEIN VAN DE MAAND "Poggio Stenti". Tijdens de maand januari zetten we de wijnen van "POGGIO STENTI" in de kijker met bijhorende promotionele actie -15%!

5 januari 2024

Lees meer

CASA MICHELA : onze eigen Toscaanse OLIJFOLIE oogstjaar 2023 ! NU TE VERKRIJGEN !

Onder het label "CASA MICHELA" produceren wij zelf olijfolie vanuit onze olijfgaard te Montegiovi, een gehucht van Castel del Piano, aan de voet van de Monte Amiata , in het noordoosten van de Toscaanse Maremma. We presenteren jullie 2 uitmuntende, extra-vergine olijfoliën van de beste kwaliteit. De Casa Michela "Monocultivar Olivastra Seggianese" en de Casa Michela "Toscana Blend".

15 november 2023

Lees meer

Cent'Anni KELDERRESTEN doorlopende actie -15%

CENT'ANNI KELDEROPRUIMING...Geniet doorlopend van 15% directe korting op onze kelderrest wijnen!

5 januari 2024

Lees meer

Meneer Modest: Steven Boons...compagnon voor wijnproeverijen en advies !

Modest betekent bescheiden. De vlag die de lading dekt, want sommelier Steven Boons kiest voor wijnadvies, workshops en proeverijen met pure smaken en eerlijke wijnen. Wijn toegankelijk maken voor iedereen. Zonder de nood aan pretentieuze woorden of al te veel gedoe. Gewoon genieten van de mooie momenten in het leven met een glas wijn en het professioneel advies van Meneer Modest.

23 september 2022

Lees meer

VinoPositivo : Wijnambassadeur Guy Monfort

VinoPositivo...dat is Guy Monfort, sommelier en wijnambassadeur! "Wijn brengt mensen tot interactie op een positieve en gemoedelijke manier." Deze magie is Guy's drijfveer om zich hierin te blijven verdiepen en het fenomeen wijnwereld toegankelijk te maken voor iedereen. Geïnteresseerden laten aanhaken en participeren, daar doet VinoPositivo het voor...via wijn trainingen, wijn entertainment, wijnkelder advies en als freelance sommelier.

23 september 2022

Lees meer

Lente Wijndegustatie Cent'Anni op 22 en 23 mei 2021 : BEKIJK HIER DE VIDEO EN HET FOTO ALBUM !

Op zaterdag 22 en zondag 23 mei 2021 organiseerde Cent'Anni zijn Lente Wijndegustatie Weekend ! Het volledige aanbod Italiaanse wijnen stond opnieuw op de proeftafels, inclusief onze eigen Casa Michela Sangiovese Toscana IGT 2018! Er kon ook geproefd worden van onze zelf geproduceerde olijfoliën, begeleid door enkele ter plaatse klaargemaakte Toscaanse hapjes. En als "special guest" waren het Brasschaatse DOEF & FERM Beers aanwezig met hun artisanale bieren!

1 juni 2021

Lees meer en bekijk het foto album!

Opening wijndegustatie Cent'Anni op 3 en 4 oktober 2020 : BEKIJK HIER HET FOTO ALBUM !

Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober 2020 organiseerde Cent'Anni zijn eerste openbare wijndegustatie ! Ons volledige aanbod Italiaanse wijnen stond op de proeftafels, alsook onze zelf geproduceerde olijfolie, begeleid door enkele hapjes ter plaatse klaargemaakt.

13 oktober 2020

Lees meer en bekijk het foto album!

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x