Maremma

LA MAREMMA

De Maremma (van het Latijnse woord “Maritima” of “gelegen aan de zee”) is een Italiaanse streek aan de Tyrreense Zee, in het zuiden en zuidwesten van Toscane en beslaat bijna de volledige provincie Grosseto. In feite strekt de Maremma zich ook nog wat uit buiten Toscane, in het noordwesten van Lazio

Het is een warme regio met voornamelijk Mediterraan klimaat, een oogstrelende kustlijn, een extreem diverse geologie en een geschiedenis die terug gaat tot de Etrusken en verder.

De langs de kust gelegen lagere delen van de Maremma kenden in het verleden veel meren en moerassen. De aanwezige malariamuggen zorgden voor een ongezonde leefomgeving, waardoor de kustgebieden in de middeleeuwen sterk ontvolkten. Ook de ten noorden van Grosseto gelegen oude Romeinse stad Roselle, tot 1138 zetel van een bisdom, werd uiteindelijk verlaten.

Maremma Toscana

In de 18e en 19e eeuw begonnen de groothertogen van Toscane met het inpolderen van de moerassen en lagunes. De moerassen zijn op grote schaal verder drooggelegd in de jaren 30 van de twintigste eeuw tijdens het fascistische regime, op basis van eerder gemaakte plannen. De kustgebieden werden gaandeweg opnieuw bevolkt met mensen uit andere Italiaanse regio's, met name uit de Veneto.

Anno 2020 is de Maremma een toeristische bestemming met vooral bezoekers aan de badplaatsen aan de kust. Maar ook het binnenland wordt gepromoot als een cultureel gebied met oude tradities, o.a. geschikt als bestemming voor "agri-toerisme”.

Maremma Toscana

Maremma Toscana wijngaarden

Maremma Toscana kust

Dat de Maremma desondanks toch eerder onopgemerkt blijft, heeft een beetje te maken met zijn eigen infrastructuur (de dichtste luchthavens zijn enkele uren verwijderd) en véél met de rest van Toscane dat cultureel zo veel bekender is met de kunst, musea en architectuur van onder andere Firenze en Siena. W

Wat de wijn betreft, is de competitie ook al niet van de minste met de appellaties van Chianti, Vino Nobile de Montepulciano, Brunello di Montalcino, Bolgheri etc. De Maremma wijnen, en bijgevolg ook de Montecucco wijnen, zullen derhalve nog tijd nodig hebben om aan bekendheid te winnen. 

DE MAREMMA TOSCANA DOC


De Maremma Toscana DOC (27 in de kaart) is een groot wijngebied dat zowel  Morellino di Scansano DOCG (15) als de Montecucco DOC/DOCG (12-26) omvat, welke er dus integraal deel van uitmaken.

Maremma Toscana DOC is op zijn beurt geheel onderdeel van de Toscana IGT.

Bijgevolg kan de wijnmaker soms kiezen onder welke appellatie hij een bepaalde wijn onderbrengt.

De Maremma Toscana DOC bestaat pas sinds 2011, toen het werd gepromoveerd vanuit zijn IGT status, en is dus zoals de Montecucco DOC/DOCG één van de jongere Italiaanse appellaties. 

Dit wil echter niet zeggen dat er geen wijnbouw geschiedenis is. Wijn wordt in deze streek al duizenden jaren gemaakt en heden is er zelfs een revival aan de gang van het vinifiëren in kleien kruiken of amforen. 

Bovendien bezit de regio een aantal autochtone druivenrassen van hoge kwaliteit, zoals de Pugnitello, Ciliegiolo en de bijna uitgestorven rassen Nochianello Rosso en Bianco. Daarnaast treft men er natuurlijk ook de meer bekende Italiaanse variëteiten aan zoals Sangiovese, Ansonica, Vermentino én de internationale Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Chardonnay zoals in de Bolgheri. In tegenstelling echter tot de Bolgheri, waar op deze laatste druivenrassen echt wordt gefocust, is het in de Maremma allemaal te doen om de diversiteit. Er gebeuren vele interessante dingen met de autochtone, traditionele variëteiten en dat is juist de sterke en focus van de Maremma wijnregio.

Maremma Toscana DOC

Maremma Toscana DOC

Maremma Toscana

Het wijngaardareaal van de Maremma bedraagt 8750 ha, waarvan 1750 ha onder de Maremma Toscana DOC. Het platteland is typisch Toscaans met de gebruikelijke polycultuur. Olijfbomen zijn er traditioneel een kenmerkend onderdeel van het landschap en de olijfolie is uitermate belangrijk voor de lokale economie.

De Maremmaanse bodems zijn zeer divers: van alluviale vlaktes aan de kust tot schist, klei en mergel in de centrale Maremma en vulkanische tufsteen in het zuidoosten. Ook zand -en kalksteen komt frequent voor.

De toegelaten wijnstijlen onder de Maremma Toscana DOC zijn stille rode, witte en rosé wijnen, alsook mousserende wijnen en zoete Vin Santo. Alle toegelaten dominerende druiven of hoofddruiven mogen als monocépage gebotteld worden, op voorwaarde dat ze voor minstens 85% aanwezig zijn in de wijn, bijvoorbeeld Maremma Toscana DOC Ciliegiolo.

De toegelaten dominerende druivenrassen zijn :

• Voor rode wijnen : Sangiovese, Ciliegiolo, Canaiolo, Alicante Bouschet, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Syrah

• Voor witte wijnen : Vermentino, Ansonica, Trebbiano Toscano, Viognier, Sauvignon Blanc en Chardonnay.
Maremma

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x