La Stesa

La Stesa, Azienda Agricola di Stefano Piselli & Sabrina Turri, Cinigiano - Montegiovi (Castel del Piano), Grosseto, Toscana, Italia

La Stesa: Waarden, visie en doelstelling

Stefano Piselli verhuisde in 2002 van Veneto naar Toscane met de intentie om de wijnwereld te beleven door te gaan werken voor familiebedrijven. Zo werd zijn eerste wijn "Terre di Salcete" op het wijndomein Salceta geboren. Stefano heeft altijd maar één filosofie gehad: werken op een volledig natuurlijke manier zowel in de wijngaard als in de kelder. Hij verhuisde van Salceta om te werken voor Fonterenza te Sant'Angelo in Colle (de wijnen Pettirosso, Rosso en Brunello di Montalcino) en vervolgens in San Gabriele Arcangelo (de wijnen Cuccuvaia en Pavone - Montecucco), steeds op zoek naar meer ervaring.

In het najaar van 2013 ontmoette hij Sabrina Turri, aan begenadigde zangeres afkomstig uit een totaal andere wereld, nl. die van de muziek. Na een paar jaar hier en daar samenwerken met Stefano werd Sabrina ook gepassioneerd door de wereld van de natuurlijke wijn. Ze besluiten samen een nieuw avontuur aan te gaan en richten in het voorjaar van 2017 La Stesa op met het doel opnieuw waarde te geven aan een mooi en rijk gebied: de Monte Amiata. Ze vergaarden kleine oude wijngaarden in Cinigiano en Montegiovi op de hellingen van dit vulkanisch gebergte en zijn er nog steeds constant naar op zoek.

La Stesa Stefano Piselli Sabrina Turri

Wijngaarden en wijnkelder, in teken van de natuurlijke wijn

De wijngaarden van La Stesa zijn gelegen in Montegiovi en Cinigiano op een hoogte van 450 en 550 meter boven zeeniveau, én een kleine wijngaard te Montegiovi aangeplant met Ciliegiolo druiven op bijna 800 meter. De leeftijd van de wijngaarden varieert van 20 tot 65 jaar. 

Stefano en Sabrina beoefenen een natuurlijke wijnbouw, met minimale impact op en maximaal respect voor de natuur. Hetzelfde gebeurt ook in de kelder: het is een artisanale en natuurlijke oenologie, zoals die uit het verleden! 

La Stesa Stefano Piselli

La Stesa

De druiven worden selectief met de hand geoogst én ontsteeld, vervolgens geperst strikt alleen door vrouwelijke voeten. De alcoholische fermentatie verloopt over ongeveer 20 dagen in oude open tonneaux van 500 liter zonder enige temperatuurregeling. De maceratie duurt ongeveer 3 weken. Na het scheiden van de wijn en de schillen (racking) verblijft de wijn nog enkele dagen op inox waarna hij 22 maanden rijpt in dezelfde tonneaux als tijdens de fermentatie, doch nu gesloten. Voor het bottelen krijgt de wijn nog 4 maanden rust op inox, waarna hij uiteindelijk wordt gebotteld zonder enige filtratie.

La Stesa wijnen

Bijna 3 jaar na de oogst van 2017 brachten ze in 2020 hun eerste wijn uit onder het La Stesa label: de Yntro, een 100% Sangiovese Toscana IGT "in purezza"! 

"Yntro" als introductie op de wijnen die zullen volgen, de Y als symbool voor het wijnglas. Én "Yntro" als referentie naar Sabrina's muziekwereld: de Y als vorm van  een stemvork. 

Vanaf de oogst van 2020 zullen er ook nieuwe wijnen worden geproduceerd: een witte wijn van Trebbiano Toscano en Malvasia, en twee rode, een "eenvoudigere" Sangiovese en een Ciliegiolo. Voor deze wijnen zal geen geen hout gebruikt worden maar inox, cement en keramiek.


La Stesa produceert heden 1 rode wijn en 1 witte wijn.

La Stesa

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x