Az. Agr. AMATA di Ann Fierens

Az. Agr. AMATA di Ann Fierens, Podere Retrocine, 58044 Monticello Amiata - Cinigiano, Grosseto, Amiata, Maremma Toscana

Amata...Vlaams-Toscaans landbouwbedrijf aan de Monte Amiata

Azienda Agricola Amata is gelegen op de hellingen van de Monte Amiata, een oude vulkaan in de Maremma, het zuiden van Toscane, Italie. De terreinen van de boerderij situeren zich tussen 300 en 550 meter boven zeeniveau.


Op heldere dagen kan men de Tyrreense Zee zien. Deze is met de auto op een 40-tal minuten te bereiken. Als je 5km de andere kant, richting oost gaat, zie je vanuit het dorp Monticello de top van de Amiata berg. Drie kwartier auto rijden en je bent op de top van de Amiata (1738 mbz).

Geologische gezien spreekt men over zachte hellingen, maar als je je eigen benen gebruikt om je te verplaatsen, denk je er al snel anders over.

Az. Agr. Amata di Ann Fierens

Amata...de Vlaamse Ann Fierens en haar Toscaanse partner Gianluca Batani

Amata Ann FierensAmata Ann Fierens harpiste

Ann Fierens

De Belgische harpiste Ann Fierens studeerde moderne harp aan het conservatorium van Gent en aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. In 2005 trok ze naar Italie om zich te vervolmaken in de historische uitvoeringspraktijk op de harp; het was in vele opzichten een keerpunt in haar leven!

Er ging ook op culinair vlak een nieuwe wereld open; het behalen van een somelier diploma was enkel een stap om een groeiende nieuwsgierigheid naar de enorme varieteit aan druiven en wijnen beter te leren kennen. Ook de mysterieuze olijfboom en haar vruchten moesten nader bekeken worden.

Na het beeindigen van haar muzikale studies te Milaan, werd Firenze de thuisbasis en begon de zoektocht naar een eigen landbouwbedrijf dat in 2015 gevonden en gekocht werd in het Zuid-Toscaanse te Monticello Amiata. Sindsdien woont en werkt Ann met haar gezin op de boerderij te Monticello Amiata waar ook haar muziek verder blijft klinken.
Gianluca Batani 

Gianluca Batani is geboren op de Amiata berg (Toscane) in een familie van olijfbebouwers en – bewerkers.
Samen met zijn neef zette hij deze activiteiten verder.

Om de kwaliteit van de olijfolie steeds te verbeteren, werd de frantoio of olijfperserij te Monticello Amiata in 2005 grondig gemoderniseerd.

Sinds de zomer 2018 is hij niet alleen Ann’s steun en toeverlaat, maar maakt hij ook actief deel uit van het Amata bedrijf.

Amata Gianluca Batani

Amata...een lappendeken van landbouwactiviteiten

Ann en Gianluca zijn natuurlijke landbouwers in de breedste zin...ze maken niet enkel wijn maar produceren ook olijfolie, graangewassen en honing!

Het Amata domein te Podere Rotrecine - Monticello Amiata is opgedeeld in verschillende percelen:

Pianacci wijngaard: 4400 wijnstokken op 0,63 ha land

Rotrecine olijfgaard: 1700 olijfbomen op 8 ha grond

Pianacci olijfgaard: 150 olijfbomen op 1,5 ha grond

Porcareccia weide: 4 ha blijvend weideland

Fonte Eterni: 25ha akkerbouwgrond, bewerkt volgens een rotatiesysteem

Amata...leven en werken met de Vlaamse trekpaarden Puccini, Princess en Rio

Amata Vlaams trekpaard Puccini

Amata Vlaams trekpaard Princess

Amata Vlaams trekpaard Rio

De trekpaarden van Ann en Gianluca nemen actief deel aan de werkzaamheden van het landbouwbedrijf. Om geval per geval te kiezen tussen trekpaardenkracht of gemotoriseerde werktuigen, hebben ze de voor- en nadelen afgewogen van deze twee methodes om het werkregime te optimaliseren.

De pluspunten van natuurlijke paardenkracht:

  • Betere bodemkwaliteit: De grond wordt minder samengedrukt, gemotoriseerde werktuigen zijn zwaarder en veroorzaken veel trillingen. De grondstructuur wordt ook beter behouden, de ronddraaiende delen van gemotoriseerde werktuigen maken de structuur kapot.
  • Duurzame energiebron: De zelfgeproduceerde energie van paardenkracht is hernieuwbaar en niet vervuilend. Paardenmest is een hoogwaardig bijproduct dat de bodemkwaliteit verbetert.
  • Immateriële meerwaarde: Werken met trekpaarden is een verrijking die boven het materiële uitstijgt. De landbouwer die “letterlijk” met zijn voeten op de grond loopt, heeft een beter contact met de natuur die hij bewerkt.

Amata Ann FierensAmata Ann Fierens


Amata Ann Fierens

Amata Ann Fierens

Amata wijngaard

Amata wijngaard

Amata wijngaardAmata...Flaminio Sangiovese wijn

Zoals Ann zegt..."Wijn heeft al eeuwenlang een magische reputatie, van Godendrank tot allesheler. Het blijft fascinerend hoe druiven elk jaar anders rijpen en hoe hun sap op natuurlijke wijze zich omvormt tot wijn. De ingredienten zijn eenvoudig: Sangiovese, terroir, hard werk, kennis, obervatie en intuitie."

Flaminio is het resultaat van de eerste jaargangen van de Pianacci wijngaard. Gezonde, rijpe Sangiovese druiven worden naar de wijnkelder gebracht waar ze met zo min mogelijk menselijke tussenkomst hun natuurlijke gistingsproces beginnen.

Naargelang de jaargang wordt samen met Stefano Piselli (La Stesa) beslist wat de juiste enologische stappen zijn die moeten ondernomen worden om een fruitig, fris, en energievolle wijn te bekomen die het terroir tot zijn volle recht laten komen.


Amata Sangiovese wijngaard

Amata Sangiovese wijngaard

Amata Sangiovese wijngaardAmata Sangiovese wijngaard

Amata Sangiovese wijngaard

Amata Flaminio Sangiovese

Amata Flaminio Sangiovese

Website Azienda Agricola AMATA

Website harpiste Ann FierensAz. Agr. AMATA di Ann Fierens

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x