Tenuta l'Impostino

Tenuta l'Impostino, Loc. Impostino, 58045 Civitella Paganico,Grosseto, Italia

Waarden, visie en doelstelling

Patrizia Chiara Tenuta l'Impostino

"Van bij mijn jeugd, tijdens de zomers bij de hand geleid door mijn geliefde grootvader Giovanni, leerde ik met groot enthousiasme het Toscaanse land lief te hebben, terwijl ik samen met hem paradijselijke hoekjes ontdekte in deze prachtige en wilde natuur ... het is daarom dat ik, na jaren van grote voldoening als commercieel directeur van enkele van de belangrijkste Italiaanse designbedrijven, en dankzij de geboorte van mijn prachtige tweelingdochters, besloot mijn carrière te beëindigen en een nieuwe uitdaging aan te gaan. De realisatie van mijn levensdroom: met mijn enthousiasme, mijn passie voor mijn land, voor de goede wijn en het lekkere eten, deze plek terug te brengen naar zijn oude pracht na jarenlang vergeten en verwaarloosd te zijn geweest".

Aldus Patrizia Chiara, oprichtster van Tenuta l'Impostino, te Civitella Paganico, één van de 7 gemeentes onder de Montecucco DOC/DOCG wijnregio in de zuid-Toscaanse Maremma. Na enkele jaren van hard werken, toverde ze een honderdjarig weiland om tot een amfitheater van wijngaarden, de oude herberg met zijn acht slaapkamers werd weer tot leven gewekt, de varkensstal werd omgebouwd tot een restaurant. Haar missie: sluit in elke fles de kracht en het parfum van dit land, zo karakteristiek en geschikt voor de productie van belangrijke wijnen. 

Tenuta l'Impostino werd opgericht op de top van het natuurlijke amfitheater met een zuidwestelijke expositie, op een hoogte van 380 meter. Het landgoed beslaat 52 hectare: 20 ha glooiend hellende wijngaarden, omgeven door 30 ha suggestief bos van steen- en kurkeiken en 2 ha olijfbomen. Het wijnhuis, een moderne structuur die met haar uitgestrekte vleugels de wijngaarden omringt, domineert de heuvel en staat het naast twee oude boerderijen, vandaag omgebouwd tot accommodaties, beschikbaar voor gasten en wijnliefhebbers.

Van bij het begin beoefende Tenuta l'Impostino de biologische landbouw. Dat was geen verplichte keuze, geen strategisch doel of wettelijke formaliteit, maar een integraal onderdeel van hun cultuur. Een logisch pad naar geleidelijke vermindering van de menselijke impact op de omgeving. Men creëerde een biologisch beheermodel voor de wijngaarden dat bevestigt dat er een verband bestaat tussen de hoge kwaliteit van de wijn en de vitaliteit en biodiversiteit van de bodem. Doel is om de gezondheid van de wijnstokken en de kwaliteit van de wijn constant te verbeteren en de bewakers te zijn van een prachtig stuk natuur.

Het Terroir

De medium diepe bodems, gedifferentieerd over de verschillende wijngaarden van Tenuta l'Impostino, bestaan voornamelijk uit zoutrijke klei, vermengd met grove kalkafzettingen, rijk aan skelet en organisch materiaal. De aard en de chemisch-fysische samenstelling van de bodems zijn het resultaat van de vroegere werking van de Monte Amiata, een oude uitgedoofde vulkaan die het hele Montecucco gebied domineert.

De rotsen, uit wiens desintegratie de bodems ontstonden, zijn vooral tufstenen en gefragmenteerde zandstenen, die een zeer belangrijke bijdrage leveren aan de micro- en macro-porositeit. De bodemsamenstelling en de hellingsgraad garanderen een optimale waterafvoer en de beste omstandigheden voor een evenwichtige plantengroei.

De Monte Amiata heeft, samen met de nabijheid van de Tyrreense Zee, ook invloed op andere fundamentele kenmerken zoals de hoeveelheid en de verdeling van de regenval, de thermische variaties en de niveaus van zonnestraling en ventilatie.

Wijngaarden Tenuta l'Impostino

De regenval tijdens de herfst en winter, compenseert de zomerse droogte, als de wijnstok zijn wortels verdiept en de bodem verkent. Vanaf de rijping van de eerste druiven is het steeds positief winderig en de dag/nacht temperatuurschommeling verhoogt de ontwikkeling van de aromatische eigenschappen van de druiven.

Dit mediterrane klimaat van Civitella Paganico is zeer gunstig voor de teelt van wijnstokken, in het bijzonder de Sangiovese. Toscane's meest gecultiveerde en representatieve druif voor de productie van elegante en volle wijnen, geschikt voor lange rijping. In de Sangiovese is de stijl van de Montecucco wijnen bij uitstek te herkennen. 

De Wijnen van Tenuta l'Impostino

De aanplantingen op de 20ha wijngaarden van Tenuta l'Impostino bestaan uit de blauwe druivenrassen Sangiovese, Merlot, Syrah, Alicante en Petit Verdot en de witte Vermentino. De wijnstokken zijn  gericht aangeplant in functie van hun intrinsieke eigenschappen en de beoogde wijnstijl op verschillende percelen met variërende kenmerken : van de hoog en fris gelegen "Le Macchie" tot de lage, centrale "Cerretina", van de warm en droge "Alto Poggio" tot de winderige en zonnige "Querciolaia" wijngaard, van de vruchtbare "Sughereta" tot de uitdagende en stenige "Pietroso" wijngaard. 

Plattegrond Tenuta l'Impostino

In lijn met het nauwgezette werk in de wijngaarden worden de meest innovatieve, oenologische technieken ingezet om een unieke kwaliteit voor alle wijnen te garanderen. Niets is gestandaardiseerd, elke variëteit en wijngaard volgt zijn eigen pad, afhankelijk van hun expressie en doel.

De wijnmakerij is gelegen te Civitella Paganico en omslaat met haar uitgestrekte vleugels de wijngaarden die het domineert. Op het bovengrondse niveau gebeuren alle stadia van de productiecyclus, van de ontvangst van de druiven tot de vinificatie, opslag en botteling. In de onderliggende kelder rijpen de wijnen op verschillende vatformaten van diverse houtsoorten, wat elke wijn de mogelijkheid geeft om zijn karakteristieken het best uit te drukken.

De jaarlijkse productie bedraagt ongeveer 130.000 flessen.

PDF Wine Awards Tenuta l'Impostino

Tenuta l'Impostino wijnkelder

www.tenutaimpostino.it

Tenuta l'Impostino produceert 8 wijnen : 1 witte, 1 rosé en 5 rode wijnen.


Tenuta l'Impostino

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x