Poggio Stenti

Poggio Stenti, Podere Stenti 26/A, 58033 Montenero d'Orcia Grosseto, Italia

Poggio Stenti: waarden, visie en doelstelling 

Poggio StentiPoggio Stenti familie Pieri

De familie Pieri heeft een verre oorsprong. De naam van het landgoed, Poggio Stenti, verwijst naar de hardheid van het boerenleven in het Montenero d'Orcia gebied, waar zachte en rijke heuvels afdalen van de Monte Amiata naar de Maremma. 'Stenti' is het Italiaanse woord voor ontberingen.

De grootouders van de familie hebben een erfenis nagelaten die in de loop der jaren langzaam is gegroeid, waarbij ze geduldig kleine percelen familiegebied samenvoegden in plaats van hier en daar wijngaarden op te kopen. gemotiveerd door een gevoel van het land als een erfenis en als een geschenk dat moet worden beschermd. Carlo Pieri beheert het landgoed dat nu 30 hectare land omvat, bezet door wijngaarden, een olijfboomgaard en gerst-, spelt- en tarwegewassen. De familie Pieri fokt persoonlijk varkens en kalveren, met behulp van geselecteerde voeders die op de boerderij worden geproduceerd om de juiste voeding, het welzijn en de hygiëne van de dieren te garanderen. Deze geweldige, traditionele Italiaanse familie heeft altijd veel van het land gehouden, en deze familiepassie strekt zich uit tot dochter Eleonora, de jongste van de Pieri's. 

Het Poggio Stenti Terroir 

De wijngaarden van Poggio Stenti bevinden zich te Montenero d'Orcia,  (Castel del Piano)  in het hart van het productiegebied van Montecucco DOCG en Maremma Toscana DOC, op de alluviale terrassen van de Orcia rivier en waar de heuvels van Monte Amiata naar de Maremma afhellen, slechts op een paar honderd meter vogelvlucht afstand van de grens met het Montalcino grondgebied.

De bodems van het Toscaanse heuvelachtige gebied zijn kleiachtig, gestructureerd en kalkhoudend, beperkt aan organisch materiaal, diep en zeer rijk aan minerale elementen. In deze bodems is de wijnstok in staat om geconcentreerde en rijpe druiven te produceren. Het hoge percentage klei zorgt voor een goede wateropslag in de bodems tijdens de winter. Hierdoor kunnen de wijngaarden in de droge zomer toch voldoende water krijgen, waardoor vegetatieve stress wordt vermeden en een uitstekende fenolische rijping wordt gegarandeerd.

De kracht van het Montecucco regio en het Upper Maremma Toscana Pede-Amiatina territorium zijn de duidelijke invloeden van de bergen enerzijds, de Tyrreense zee en Maremmaanse kust anderzijds: ze geven de wijnen hun specifieke karakter en persoonlijkheid en creëren aldus een onbreekbare band tussen terroir en wijn.

Mede dankzij het gunstige klimaat wordt de wijnbouw beheerd met het grootste respect voor het milieu en met een minimale impact van de productieprocessen. Het gebruik van synthetische landbouwchemicaliën is geëlimineerd en de strijd tegen de belangrijkste parasieten in de wijngaard is voornamelijk gebaseerd op het gebruik van koper en zwavel, natuurlijke stoffen die goed bekend zijn bij wijnmakers en altijd deel hebben uitgemaakt van de kennis van het territorium. 

Poggio Stenti wijngaardenPoggio Stenti wijngaarden

De Poggio Stenti Wijnen

Het domein te Montenero d'Orcia bestaat uit iets meer dan 5 hectare wijngaarden, waarvan ongeveer 4ha Sangiovese, 1ha Vermentino en ongeveer 0,25ha Cabernet Sauvignon. Poggio Stenti vinifiëert, rijpt en bottelt de hele productie, dankzij een kleine, maar zeer goed uitgeruste en georganiseerde wijnmakerij. De technologische beschikbaarheid van een koelsysteem, temperatuurgeregelde roestvrijstalen tanks en een zachte pers maakt het mogelijk om de Vermentino druiven optimaal te vinifiëren tot witte wijn, alsook de Sangiovese tot rosé wijn. 

In de afgelopen jaren is het bedrijf ook veel gegroeid in de selectie van nieuw hout voor de rijping van zijn beste Sangiovese druiven en beweegt het steeds meer naar een traditioneel gebruik van Franse eiken grote vaten van 20 hectoliter van de hoogste kwaliteit. Dit geeft aan de wijnen meer elegantie en finesse in vergelijking met alternatieve methoden, zoals vaten van 225 liter (barriques).

De jaarlijkse productie bedraagt ongeveer 15.000 flessen.

Poggio Stenti wijnen

Poggio Stenti produceert  5 wijnen : 1 witte, 1 rosé en 3 rode wijnen.

www.poggiostenti.com

Poggio Stenti stelt zichzelf voor (Pdf)

Poggio Stenti

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x