Podere Montale

Podere Montale La Rocca srl Soc. Agricola,Strada Comunale Poggioferro, Località Podere Montale - Seggiano, Grosseto – Italy

Waarden, visie en doelstelling van Podere Montale

Silvio Mendini, eigenaar Podere Montale


Het Toscaanse wijndomein Podere Montale te Seggiano werd opgericht in juli 2014 onder leiding van Silvio Mendini en nam zijn echte start met de eerste oogst in 2015. In deze eerste jaren hebben ze een pad gekozen dat volledig gericht is op geografische en sociale integratie. Het plan is om een benchmark te worden voor de hele gemeenschap van Seggiano en de Montecucco wijnregio. We bevinden ons hier in een authentiek en onontdekt gebied, magnetisch en in sommige opzichten mysterieus. Podere Montale’s doel is hun wijnen tot een steeds hoger niveau te brengen in groeiende harmonie met hun omgeving en zijn unieke terroir .

Vanaf het begin gaf Silvio’s wil en ambitie een eigen identiteit aan het wijndomein. In een wereld waar certificeringen een "must have" zijn, meent hij dat het noodzakelijk is om twee fundamentele waarden in de relatie met de wijn -en landbouw terug te krijgen: vertrouwen en transparantie. De agronomische aanpak is competent en accuraat, maar dat vind men bij Podere Montale niet voldoende. Men is er toegewijd om terug te geven aan de natuur wat ze hen geeft, steeds opnieuw, tijdens elke oogst. Om dit te realiseren, passen ze de principes toe van de conservatieve landbouw met minimale impact op de omgeving. Op die manier worden de wijngaarden in evenwicht  gehouden met het belangrijke ecosysteem van de meer dan 50 hectare omliggende bossen, ter bescherming van de rijkdom aan biodiversiteit, kenmerkend voor het natuurlijke evenwicht.

Het Terroir

De producten van Podere Montale komen tot leven daar waar de Val d'Orcia plaats maakt voor de hellingen van een oude vulkaan, de Monte Amiata, die de geschiedenis van de regio dicteert. Het vroegste bewijs van het gebied gaat terug naar een primitief schilderij in de zogenaamde "grot van de boogschutter", dateerbaar tussen 5000 en 3000 voor Christus. Het gebied beleefde echter zijn ontwikkeling met de vestiging van de Etrusken. De Monte Amiata, zichtbaar vanuit het hele Etruskische grondgebied, was niet alleen een verblijfplaats maar belichaamde ook een plaats van aanbidding bij uitstek. In feite lijkt zijn naam te komen van Tiniatus, de berg van Tinia, de belangrijkste Etruskische godheid.

Zicht over Podere Montale wijngaard

Tijdens de zomers worden de lange en zonnige dagen verzacht door een sterk nachtelijk temperatuurbereik. De grond in Seggiano is zeer geschikt voor de productie van wijn en olijfolie, mede door de continue ventilatie vanuit de Maremma kust en Tyrreense zee en tegelijkertijd de aanwezigheid van de berg van ongeveer 1800 meter hoogte. Tijdens de zomers worden de lange en zonnige dagen verzacht door een sterke nachtelijke temperatuurverschillen. Deze klimatologische omstandigheden, alsmede de steenachtige ondergrond, rijk aan "galestro", en de aanwezigheid van oude lava componenten geven de wijnen een bijzondere frisheid en mineraliteit.

De Podere Montale Wijnen 

De wijnen van Podere Montale zijn het resultaat van een zorgvuldige teelt, respectvol voor de biodiversiteit. 

Het doel is om producten te creëren die op harmonieuze wijze terroir en flora  weerspiegelen waarvan de wijngaard een integraal onderdeel is. De wijnen zijn uitsluitend afkomstig van druiven van eigen productie. 

De 18 hectare die wordt verbouwd, zijn verdeeld over Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon en Chardonnay. De wijngaarden bevinden zich allemaal in de buurt van de wijnmakerij en groeien van 250 tot 450 meter boven zeeniveau. 

De jaarlijkse productie bedraagt ongeveer 100.000 flessen.

Podere Montale assortiment

Podere Montale produceert 7 wijnen : 1 witte, 1 rosé en 5 rode wijnen.

www.poderemontale.it

Volg Podere Montale op Facebook


Podere Montale

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x