Amiata, I Vini del Vulcano

Amiata, IVini del Vulcano - Loc. Montegiovi, 58033 Castel del Piano (Grosseto), Toscana, Italia

Amiata -vini del vulcano- : waarden, visie en doelstelling van 

Amiata duo Stefania en Simone

"Nel mezzo del cammin di nostra vita..." (Dante Alighieri)...of hoe het echtpaar  Stefania Colombini en Simone Toninelli in het midden van hun levensweg alle tijd en middelen investeerde in de oprichting van "Amiata - I Vini del Vulcano"  te Montegiovi , een oud dorpje onder de gemeente Castel del Piano (provincie Grosseto) aan de voet van de Monte Amiata, de oude uitgedoofde vulkaan.

Slechts 3 hectare wijngaarden groot, maakt deze producent van "vulcanische wijnen" deel uit van de Montecucco DOCG wijnappellatie, een jonge benaming die grenst aan de DOCG's van Brunello di Montalcino en Morellino di Scansano.

"Amiata - I Vini del Vulcano" heeft geen verleden van prestigieuze tradities en oude kelders maar een toekomst die voortkomt uit veel passie en enthousiasme. Waarden die daarentegen wel een verleden hebben want geërfd van de grootouders, oude boeren uit het Monte Amiata gebied, die van het land hielden als van hun familie, in tijden dat ze bij zonsopgang met de ezel vertrokken om de velden te gaan verzorgen.

Bij Stefania en Simone ontstond het idee voor een wijndomein naar hun grootouders gelijkenis en ze noemden het "AMIATA", zoals de oude vulkanische berg die het vruchtbare en unieke terroir vormt waarop hun wijnstokken zouden groeien en zoals de herberg die de grootmoeder van Stefania vulde met de smaken van deze regio, zo rijk aan geschiedenis.

Met andere woorden, een jong wijndomein dat zich voedt met een verleden. Alles vervat in de diepe en wijze eenvoud die ons terugbrengt naar de goede traditionele producten, gemaakt met de zorg en toewijding van degenen die ervoor hebben gekozen enkel te doen waar ze van houden. 

Passie, respect en hard werk, van de zorg voor het terroir en de wijngaarden tot de nauwgezetheid en aandacht in de kelder: zo maken Stefania en Simone drie rode kwaliteitswijnen met elk een unieke expressie van de Sangiovese druif en een sensorische diversiteit voor ieder type wijnliefhebber.

Simone en Stefania worden bij hun levenswerk ondersteund door de vermaarde agronomist en oenoloog Filippo Paoletti.


Het Amiata TerroirZicht op de Monte Amiata

De wijngaarden bevinden zich in Montegiovi op de westelijke hellingen van de Monte Amiata, in het noordelijke deel van de Toscaanse Maremma (zuid-Toscane).

De hoogteligging (400 tot 500 meter boven zeeniveau), de lava samenstelling van de grond en een microklimaat met aanzienlijk temperatuurbereik, dat zijn de lokale kenmerken van de wijngaarden die bijdragen tot een ideale ontwikkeling van de aromatische kwaliteiten van de Sangiovese druiven. Resultaat: topwijnen verrijkt met mineralen, intense smaken en elegante, zachte tannines.

De keuze voor de specifieke locatie te Montegiovi, in de nabijheid van de Monte Amiata, is niet toevallig. De cultivatie van wijnstokken en de wijnhandel behoren hier al sinds de Middeleeuwen bij de belangrijkste economische activiteiten. Sinds de oudheid bestaan er talloze citaten die getuigen over de uitmuntendheid en vruchtbaarheid van het terroir, zoals die van de historicus Ildebrando Imberciadori die de vallei hier beschreef als "La Conca d'Oro" of "De Gouden Vallei".

Het Amiata duo: Stefania Colombini en Simone Tonninelli

De wijnen van Amiata vini del vulcano

Amiata - I Vini del Vulcano -  produceert  3 rode wijnen.

www.amiatavini.it

Amiata vini del vulcano op Facebook

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x