Sassotondo

Sassotondo, Azienda Agricola Biologica di Carla Benini, C.S. Pian di Conati 52, Sovana - 58010 Sorano, Grosseto, Toscana, Italia

Waarden, visie en doelstelling

Sassotondo is een biologisch wijndomein te Sovana, een gehucht in de gemeente Sorano , nabij Pitigliano, in de zuidelijke Maremma Toscana.

Eigenaars Carla Benini en Edoardo Ventimiglia kwamen hier aan in 1990. 

Edoardo was een documentairemaker in Rome in het oude familiebedrijf - zijn grootvader was de eerste cameraman van Hitchcock geweest. Carla was agronoom: ze was toen dertig en sinds haar jeugd droomde  ze ervan om op het platteland te werken terwijl ze haar tijd doorbracht op kantoor, in vliegtuigen en in hotels. Langzaam maar zeker waren ze hun interesse in hun stadsactiviteiten kwijtgeraakt.

In het begin was er heel weinig: een hectare wijngaarden, een kapot huis, 72 hectare land dat jarenlang verlaten was. Daarna evolueerden de dingen geleidelijk. De eerste oogst dateert uit 1997, in de onlangs gerenoveerde kelder, dan de eerste fles. 

Sindsdien hebben Carla en Edoardo hun project elke dag herwerkt: onder hen, met hun medewerkers, met hun vriend en oenoloog Attilio Pagli, werken ze eraan om het concreet te maken. En elke dag opnieuw zijn ze blij dat ze deze keuze hebben gemaakt.

Sassotondo wordt beheerd als een biologische boerderij en is sinds 1994 biologisch gecertificeerd. Het is een typische boerderij in dit deel van de Maremma Toscana waar de teelt van de olijf en de wijnstok zij aan zij staat met de uitgestrekte weilanden en bossen. Vanaf 2007 beoefenen ze ook de biodynamische wijnbouw.

Sassotondo Carla en Edoardo


Het Sassotondo Terroir

De 72 hectare van de wijnmakerij Sassotondo is gelegen op de grens tussen de Etruskische gemeenten Sorano en Pitigliano. Het gebied wordt qua hoogte als heuvelachtig beschouwd, maar kan eigenlijk beter worden omschreven als een reeks "hooglanden", gescheiden door diepe kreken die door semi-permanente waterlopen in de "tufsteen" zijn uitgehouwen. We zijn aan de rand van het vulkanische bekken van Bolsena, en de vulkanische samengeperste zandsteen, de "tufo", is het leidende element. Op de tufsteen groeien de wijngaarden, de huizen zijn gemaakt van" tufo ", de kelders zijn uitgegraven in de tufsteen... en in het midden van een veld staat de "sassotondo", een grote ronde steen, afgerond door de weersinvloeden.

Sassotondo Carla Benini

Sassotondo San Lorenzo Pitigliano

De Sassotondo Wijngaarden


Sassotondo's wijngaardarsenaal is opgenomen in de herkomstbenamingen van: Bianco di Pitigliano, Sovana en Maremma Toscana. De wijngaarden beslaan in totaal 12 hectare, waarvan 9 ha rode variëteiten (Ciliegiolo, Sangiovese, Teroldego en Merlot) en 3 ha witte (Trebbiano, Greco en Sauvignon Blanc).

De "Casa" wijngaarden, rondom de wijnmakerij in Sorano zelf, zijn 8 afzonderlijke percelen van 0,3 tot 3,5 ha (totaal 9,2 ha), op 300m hoogte gelegen op vulkanische tufsteen "medium mixture. De wijnstokken zijn tot 25 jaar oud en geleid in Guyot (Trebbiano, Greco, Sauvignon, Ciliegiolo, Teroldego), spurred cordon (Sangiovese) of alberello (Merlot). De laatste aanplanting gebeurde in 2015: 1 ha extra Greco, Sauvignon en Trebbiano.

De San Lorenzo wijngaard (3 ha) ligt op 300m hoogte tegenover het overweldigende landschap van Pitigliano en de cru "San Lorenzo", 100% Ciliegiolo, is gemaakt van zijn druiven. De in Guyot geleide wijnstokken zijn 60 jaar oud, aangeplant in 1960 op vulkanische tufsteen "medium mixture.

Sassotondo wijngaarden

De Wijnkelder en de Sassotondo Wijnen

De wijnkelder van Sassotondo is een oude kelder die volledig in de grond is uitgegraven in een tufsteen klif op de landbouwgrond. In de laatste kamer, gescheiden van de rest van de kelder door een lange gang, 14 meter onder de grond en 30 meter van de toegangsdeur, bevinden zich de vaten die genieten van de ideale omstandigheden van vochtigheid en temperatuur die de natuurlijke ondergrondse omgeving biedt.

Sassotondo

Sassotondo wijnkelder

De wijnen van Sassotondo proberen de kracht en het mysterie van het land waar ze vandaan komen over te brengen: de lokale druivenrassen gecombineerd met een unieke omgeving, met de tufsteen die overal verschijnt, maken wijnen die fijn en elegant zijn, van nature geconcentreerd, sappig en kruidig.

De jaarlijkse productie bedraagt ongeveer 50.000 flessen.

Over Ciliegiolo...

een oude druivensoort die typisch is voor de Maremma, wordt gevonden in de oude San Lorenzo-wijngaard, vlak voor het overweldigende landschap van Pitigliano, zijn ideale terroir. Carla en Edoardo geloven in de waarde van deze oude druif: hij brengt, in de jonge wijnen, de vreugde van het fruit naar voren, gekruid met een handvol gemalen witte peper, terwijl hij met het ouder worden de perfecte metgezel wordt van belangrijkere tafels, soepel en kruidig, krachtig maar altijd elegant.

Sassotondo wijnen

Sassotondo wijnen

Sassotondo produceert 11 wijnen: 3 witte, 1 rosé en 7 rode wijnen

www.sassotondo.it


Sassotondo

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x