Rabissi

Az. Agr. Rabissi di Federico Rabissi, Via dell'Olmo 49, 53024 Montalcino, SI, Italia

Rabissi: historische familiale wijnkelder te Montalcino

Azienda Agricola Rabissi bevindt zich in Castelnuovo dell'Abate, in de buurt van Montalcino, in het zuiden van Toscane, op een heuvel waar ook de abdij van Sant'Antimo gelegen is.

Rabissi cantina

Rabissi wijngaard

De historische boerderij werd eind 1800 opgericht door Pietro Rabissi, die zijn land bewerkte met olijfbomen, groenten en granen om zijn gezin, de koe en de ezel te voeden.

In 1982 plantte Giuseppino Rabissi, de neef van Pietro, de eerste wijngaard van de boerderij aan met Sangiovese Grosso wijnstokken en hij begon met de productie en verkoop van de druiven. Er was weliswaar een kleine wijnkelder om wat wijn voor de familie te maken, het overgrote deel van de druiven werd toen echter verkocht aan grotere wijnmakers in de omgeving. Na verloop van tijd werd Giuseppino geholpen door zoon Francesco en  neef Federico.

Rabissi Federico

Federico was reeds altijd gepassioneerd door het buitenleven en de viticultuur en studeerde universitaire agriculturele wetenschappen en oenologie. Vanaf 2009 werd Federico Rabissi de eigenaar van de boerderij met de kostbare hulp van zijn familie. Sindsdien wordt de volledige Sangiovese oogst gebruikt voor de productie van de eigen Rosso en Brunello di Montalcino. Federico bottelde trouwens zijn eerste Rosso di Montalcino DOC al uit de oogst van 2005.

Rabissi: klimaat, terroir en wijngaarden

Het Rabissi domein is heden 4 hectare groot. Eén hectare is bebouwd met wijngaarden, 2,5 hectare met olijfbomen en de resterende oppervlakte wordt ingenomen door bossen.

Het klimaat wordt er gekenmerkt door zachte winters, hete en droge zomers en frequente noordelijke winden die de lucht het jaar door reinigen. We zitten dicht bij de Orcia rivier en milde, mediterrane luchtstromen komen er terug vanuit de Tyrreense Zee...ideale klimatologische omstandigheden voor het cultiveren van wijnstokken en olijfbomen!

Het wijngaard arsenaal bestaan uit 100% Sangiovese Grosso druivenstokken en kunnen onderverdeeld worden in 3 delen: 2 wijngaarden liggen nabij de Orcia rivier, tegenover de Monte Amiata, in een warme vallei met goed drainerende steenrijke "galestro" bodems, wat toelaat full-bodied, gestructureerde wijnen te bekomen. De derde wijngaard ligt in een frissere, kleirijke omgeving nabij het dorpje Castelnuovo dell'Abate, wat resulteert in meer gebalanceerde en complexere wijnen. De manuele oogst start steeds tegen eind september, met selectie van de mooiste, gezondste en perfect rijpe druiventrossen.

Rabissi wijngaard

Rabissi wijngaard

Rabissi Sangiovese

Wijndomein Rabissi produceert ongeveer 3.000 flessen Brunello di Montalcino DOCG en 1.000 flessen Rosso di Montalcino DOC.

Rabissi produceert  2 rode wijnen : 1 Rosso di Montalcino en 1 Brunello di Montalcino.

Rabissi

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x