Poderi Borselli

Poderi Borselli, Azienda Biologica ad Energia Rinnovabile di Davide Borselli, Località Quercione 3A, 58033 Montegiovi - Castel del Piano, Grosseto, Toscana, Italia

Waarden, visie en doelstelling : Bio en Duurzaamheid

Poderi Borselli Davide Borselli

De biologische boerderij "Poderi Borselli", te Montegiovi - Castel del Piano, komt voort uit een lange familiale traditie van landbouwers en ontstond formeel in 1996 uit het idee van Fausto Borselli om naast het herstellen van verlaten aanplantingen rond de familieboerderij, ook te investeren in de zoektocht naar inheemse klonen van zowel oude wijnstokken als eeuwenoude olijfbomen.

In 2005 vervoegde zoon Davide zich bij Poderi Borselli na een reeks studies inzake olijf- en wijnbouwtechnieken aan de Faculteit Landbouw van de Universiteit van Pisa en een marketing opleiding te Parma. Respect voor de natuur en het milieu werd onmiddellijk door hem geïmplementeerd.

Ondergedompeld in een gebied van immense schoonheid en uniek in de wereld, is Davide Borselli van oordeel dat zijn bedrijfsfilosofie er enkel volledig gericht kan zijn op de biologische landbouw, met een absoluut respect voor de natuur en de laagst mogelijke impact op zijn omgeving en het milieu, wat logischerwijze resulteert in een biologische certificatie volgens de strengste criteria.

Wat het energie -en waterverbruik betreft, werden methoden geïmplementeerd om afval -en bijproducten maximaal terug te winnen en energie te produceren uit fotovoltaïsche zonne-energie, waardoor de impact op het milieu nagenoeg nul is met een jaarlijkse besparing van ongeveer 15 ton Co2. De biomassaketel wordt gevoed met afval afkomstig van de olijfoliemolen om zowel de infrastructuren als het water te verwarmen, het vegetatiewater wordt gebruikt voor fertigatie (fertilisatie door irrigatie) en het afvalpulp als natuurlijke meststof. De voorjaar snoei wordt gebruikt voor de open haarden van de boerderij, de agriturismo én het restaurant "L'Olivastra" met biologische keuken, waarbij de meeste producten worden geleverd door bedrijf zelf en met als ultieme doel: een "nul kilometer" restaurant, d.w.z. met consumptie van producten die puur uit de omgeving komen.

Alle essentiële behandelingen voor de wijngaarden en olijfboomgaarden, worden uitgevoerd met biologische producten, op basis van algen, koper en zwavel. Het snoeien van de wijngaard is altijd gericht op het welzijn van de plant, met zo weinig mogelijk verwondingen, zeer weinig ingrepen op de grond zelf  die vaak onder het gras blijft staan, ook ter verbetering van erosie. Groenbemestingstechnieken worden toegepast om de bodems nieuw leven in te blazen, de compost wordt direct en rechtstreeks uit het bedrijfsafval bereidt.

Het Terroir : de oude smaken van de Amiata vulkaan

Poderi Borselli is gelegen op 480/500 meter boven zeeniveau op de hellingen van de uitgedoofde vulkaan Monte Amiata in de "Conca d'Oro" of " de Gouden Vallei" van Montegiovi. Het unieke microklimaat van deze vallei heeft steeds de groei bevorderd van wijngaarden en olijfboomgaarden die van nature bestand zijn tegen tegenslagen en zeer geschikt zijn voor de productie van kwaliteitswijnen -en olijfoliën.

Het klimaat te Montegiovi wordt onder meer gekenmerkt door bijzonder gunstige temperatuurverschillen tussen de warme dagen en koudere nachten. Samen met de vulkanische eigenschappen van de bodem zorgt dit voor de unieke, intense aroma's en smaken van de wijnen en de olijfolie.

Davide Borselli gelooft rotsvast in de specificiteit van zijn terroir en beschouwt het als een geschenk geboren te zijn in dit unieke deel van de Maremma en Toscane.

Poderi Borselli wijngaarden

De Poderi Borselli Wijnen

De wijnstokken van de blauwe rassen Sangiovese en Ciliegiolo en de witte rassen Trebbiano, Malvasia en Moscato zijn aangeplant op 3 hectare wijngaarden, voor de productie van wijnen onder de Toscana IGT en Montecucco Sangiovese DOCG.

Met dezelfde toewijding en filosofie waarmee wordt gewerkt in de wijngaarden worden ook de wijnen gevinifiëerd en opgevoed in de kelder.  Alles moet zo natuurlijk mogelijk verlopen: minimale SO2-toevoegingen, zelfs in bijzonder moeilijke jaren, natuurlijke sedimentaties en spontane fermentaties. Er werden zeer delicate persen geïntroduceerd voor de extractie van de most, droog-ijs voor fermentatie en eikenhouten tonneaux om de wijnen te vinifiëren en te rijpen. 

Poderi Borselli Stefano Piselli

www.poderiborselli.com

Poderi Borselli produceert 3 wijnen : 1 witte en 2 rode wijnen.


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x