Peteglia

Peteglia, Podere Peteglia, 58033 Montenero d'Orcia - Castel del Piano, Grosseto – Italia

Peteglia: waarden, visie en doelstelling

Peteglia

Wijndomein Peteglia van de gebroeders Marco en Manuele Innocenti, beiden afgestudeerd aan de universiteit van Firenze als resp. oenoloog en landbouwkundige, kijkt aan de ene kant uit over de hellingen van de majestueuze Monte Amiata en aan de andere kant op de eeuwenoude olijfbomen die het kleine en pittoreske dorpje Montenero d'Orcia omringen. Hun project begon eind jaren 1980, toen hun ouders op een professionele en innovatieve wijze landbouw begonnen te bedrijven. 

Dertig jaar later wordt het bedrijf opgevat als een micro-wereld. Het land, ongeveer 8 ha wijngaarden, 9 ha olijfgaarden en 60 ha graanvelden, omringt het kloppende hart van de agriturismo, vertegenwoordigd door de nieuwe wijnkelder en de stal waar de Chianina IGP runderen worden gehouden. De passie voor landbouw en liefde voor de natuur gaan gepaard met de toeristische gastvrijheid. Peteglia is een oase van rust en kalmte, gelegen op een heuvel omgeven door suggestieve terrassen, uitkijkend over de hellingen van het uitgedoofde vulkanische Monte Amiata gebergte.

Zoals de Innocenti's het zelf zeggen: "Peteglia ontdekken betekent reizen door de vele kleuren en geuren van het platteland, verdwalen tussen de rijen wijngaarden en olijfboomgaarden, die altijd de echte hoofdrolspelers van deze regio zijn geweest, en in contact komen met een bedrijf dat werkt met het volledige respect voor de biodiversiteit van de omgevende natuur."

Het Peteglia Terroir

De wijngaarden, de oudste ongeveer 30 jaar oud, zijn genesteld op de glooiende hellingen van de Toscaanse Val d'Orcia Inferiore in het hart van de Montecucco DOC/DOCG. Het productiegebied strekt zich uit aan de rand van Montenero d'Orcia en ervaart het toegevoegde barrière effect van de Monte Amiata, dat een natuurlijke bescherming biedt tegen extreme weersomstandigheden en gunstige microklimaatomstandigheden creëert voor de druiventeelt. 

Peteglia wijngaarden

Peteglia wijngaardenDe bodems, van zandsteenoorsprong en gelegen op 300 tot 330 meter hoogte, hebben een gemiddeld gehalte aan klei en zijn rijk aan kalksteen en skelet, waardoor een uitstekende fenolische rijpheid van de druiven kan worden bereikt.

Een filosofie van duurzame productie, respect voor het milieu en de natuurlijke productiecyclus van de wijnstok maakt de groei mogelijk van gezonde en langlevende planten, die in staat zijn om wijnen te produceren die na verloop van tijd herkenbaar zijn, het terroir weerspiegelen én versterken.

De Wijngaarden, de Kelder en de Peteglia Wijnen

Het landgoed van Peteglia te Montenero d'Orcia beslaat 8 hectare wijngaarden, voornamelijk beplant met Sangiovese, Vermentino en Cabernet Sauvignon wijnstokken, getraind in Guyot en spurred cordon. Sterk gelovend in het concept van "zonering", werden de wijngaarden ontworpen op basis van de agronomische kenmerken van de bodem, met een uitgekiende selectie van de meest waardevolle onderstammen en Sangiovese klonen. Gemiddelde plantdichtheden, vertakt snoeien, continue selectie van de beste trossen en lage opbrengsten per wijnstok zijn de basiselementen die zorgen voor een evenwichtig en perfect gehalte aan zuren, suikers en aromatische precursoren in de druiven.

Peteglia Sangiovese

Peteglia Vetmentino

Het respect voor de wijnstok, het terroir en de omgeving vinden we ook terug in de wijnkelder. Fermentaties worden uitgevoerd met inheemse gisten en de rijping gebeurd enkel in eikenhouten vaten die tot 36 maanden meegaan, waardoor de organoleptische kenmerken van de druiven behouden blijven, zoals bepaald door de grond waaruit ze zijn geboren. Het doel is "auteurswijnen" te creëren, waarbij de kwaliteit een interpretatie is van het terroir en de passie ervoor.

Peteglia wijnkelder

Peteglia Sangiovese

Van de wijngaarden "Pietragrande", "Costarella", "Vigna del Capriolo" en "Vignone" worden 4 rode wijnen gemaakt: Maremma Toscana Sangiovese DOC, Maremma Toscana Cabernet DOC, Montecucco Sangiovese DOCG en Montecucco Sangiovese Riserva DOCG. Daarnaast ook een witte Montecucco Vermentino DOC en een rosé Toscana IGT.

De jaarlijkse productie bedraagt ongeveer 30.000 flessen.


Peteglia wijnen

Peteglia produceert 6 wijnen : 1 witte, 1 rosé en 4 rode wijnen.

www.peteglia.com


Peteglia

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x