Montenero

Montenero Winery, Podere Marinelli 74, Montenero d'Orcia - Castel del Piano, Grosseto, Italia

Montenero: waarden, visie en doelstelling 

Stefano Brunetto eigenaar Montenero

Montenero is een klein familiaal gerund bedrijf van wijnmakers zijn door eigen keuze, hun hart volgend, niet door overerving verkregen. De oprichting van het artisanale domein was voor Stefano Brunetto een droom die uitkwam: wijnstokken telen met respect voor omgeving en biodiversiteit, unieke wijnen creëren, zijn intuïtie volgend. 

Te Montenero d'Orcia, een heuvelachtige streek aan de voet van de Monte Amiata, in de provincie Grosetto, vond hij de ideale condities om vorm te geven aan zijn levensproject, met als doel het land te cultiveren in harmonie met de omgeving en met respect voor zijn eigen speciale ritme.

Stefano Brunetto, geboren en getogen in Verona, vond in Toscane zijn weg naar de wijnstok. Hij is Montenero's lichaam en ziel, gepassioneerd, vastberaden, onvermoeibaar en hyperactief. Je kunt hem gefocust vinden in de kelder terwijl hij mediteert over de wijn als een portret van zijn gevoel. Of lopend door de wijngaarden, luisterend naar het geluid dat de rots onder zijn voeten maakt, verrast door de vlucht van een bij. Kijken hoe de wijnstok groeit, de druif rijpt, de trossen kleuren zichzelf. Hij beleeft het werk in de kelder als rituelen, proeft zijn wijnen, voelt ze evolueren tot ze klaar zijn. Zichzelf weerspiegelen in zijn werk is Stefano's grootste voldoening.

Montenero is echter meer dan één man. Het is een excentriek en goed samengesteld team van medewerkers en consultants die Stefano met hun professionaliteit en enthousiasme flankeren in het dagelijkse werk.

Het Terroir : een speciale plek tussen Montalcino &  Monte Amiata

De wijngaarden van Montenero zijn op 400 meter boven zeeniveau gelegen in de Montecucco DOC/DOCG wijnregio, tussen Montalcino en de voet van de Monte Amiata, een slapende vulkaan, die door zijn aard een bodem oplevert, rijk aan kalksteen, galestro en een skelet.

De milde wind die uit de Tyrreense Zee en de nabijgelegen Maremma kust komt, garandeert de beluchting van de wijngaarden. 's Avonds zorgt de koudere lucht die van de berg komt voor een temperatuurschommeling die ideaal is voor de organoleptische verrijking en de perfecte rijping van de druiven.

De genereuze zonexpositie en de aanwezigheid van de Amiata die de regen halt toeroept, vervolledigen de klimatologische omstandigheden die Stefano in staat stelt om de wijngaarden volgens organische regels te leiden. Montenero is biologisch gecertifieerd sinds 2019, na drie jaar van transitie. Voor de fermentatie worden enkel natuurlijke gisten gebruikt.

Montenero wijngaarden

De Montenero Wijnen:  autochtone Toscaanse variëteiten 

Wat Montenero zoekt in zijn wijnen is de weerspiegeling van de specificiteit van het terroir: elke wijn is uniek omdat elke verschillende druivensoort op zijn manier met de bodem samenwerkt. De wijnstokken worden geteeld met respect voor de omgeving en zijn biodiversiteit, wat unieke wijnen oplevert.

Het merendeel van de 7 ha wijngaarden bestaat uit Sangiovese, een variëteit die Stefano met passie heeft leren liefhebben en telen. Hij teelt 3 verschillende Sangiovese Grosso klonen die ten volle het terroir weerspiegelen, groeiend op diverse percelen, variërend in leeftijd, zonexpositie en bodem. Dit laat een zeer individuele aanpak toe, te experimenteren en leven te geven aan verschillende interpretaties van de Sangiovese.

De uitdaging bestaat verder uit de herontdekking van twee blauw druiven, verschillend van oorsprong en karakter: Ciliegiolo en Merlot. Het druivenarsenaal wordt vervolledigd met drie witte rassen : Trebbiano, Malvasia en Ansonica, waarvan Stefano zijn enige witte wijn maakt.

De totale jaarlijkse productie bedraagt 45.000 flessenMontenero  produceert 9 wijnen : 1 mousserende rosé, 1 witte, 1 rosé en 6 rode wijnen.

Montenero

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x