1 januari 2022

CASA MICHELA : onze eigen Toscaanse OLIJFOLIE oogstjaar 2021 ! NU TE VERKRIJGEN !

Casa Michela, Località Quercione, Montegiovi - 58033 Castel del Piano (Grosseto) - Maremma Toscana, Italia

Casa Michela: een oase van rust en ongerepte natuur

In het Toscaanse Montegiovi, een gehucht van de gemeente Castel del Piano (provincie Grosseto), zijn wij de trotse eigenaars van een stuk grond van circa 1,7ha met een 300-tal olijfbomen en een mix van appel -en pruimenbomen, kerselaars, vijgen -en kakibomen, braamstruiken en kruidenplanten, zoals rozemarijn, salie, tijm, basilicum, oregano, munt... 

Een oase van rust en een authentiek stukje ongerepte natuur dat wij "CASA MICHELA" noemden, naar onze dochter Michelle.

De Casa Michela olijfbomen groeien te Montegiovi in de zgn. "Conca d'Oro" of "Gouden Vallei" op de beginnende hellingen van de Monte Amiata. Dit is een oude uitgedoofde vulkaan met top 1738m, één van de geologisch belangrijkste bergmassieven van Italië en voor de zuid-Toscaanse Maremma een echte groene long. 

De Monte Amiata is ook de "vader" van de kostbare Olivastra Seggianese olijfboom cultivar en bezit tal van klimatologische en natuurlijke kwaliteiten die van de lokale extra-vergine olijfoliën unieke, hoogwaardige producten maakt (veel zon, weinig neerslag, goede seizoentemperatuurverschillen, hoogte, bodemsamenstelling) . Langsheen de wegen die de "Amiata" dorpen met elkaar verbinden, tref je dan ook eeuwenoude olijfgaarden aan, alsook adembenemende uitzichten, overgaand in grenzeloze zonsondergangen. 

Casa Michela olijfgaard
Olivastra Seggianese & andere Toscaanse olijf-variëteiten

De inheemse Olivastra Seggianese is de meest typische cultivar voor de Amiata regio. Zijn aanwezigheid hier is niet toevallig maar gekoppeld aan de vermelde klimatologische factoren en de hoogte. De Olivastra groeit optimaal tussen de 200 en 650m boven zeeniveau en is bestand tegen zowel hoge zomer- als lage wintertemperaturen.

Casa Michela Olijfolie Olivastra Seggianese

Casa Michela olijfolie Olivastra Seggianese

Casa Michela olijfolie Olivastra Seggianese

Onze circa 100 Olivastra Seggianese bomen zijn 70 tot 80 jaar oud en worden gebruikt voor de  Casa Michela "Monocultivar olijfolie. Deze extra-vergine olie wordt gekenmerkt door een opmerkelijke opbrengst, een laag zuurgehalte (<0.50%) en hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren (>78%). Ze heeft een schitterende groene kleur met goudgele reflecties en een frisse, zuivere geur van wit fruit, met kruidachtige tonen van artisjok, aubergine en salie. In de mond heeft ze een zuivere smaak, in harmonie met de aroma's: medium fruitig met een zeer evenwichtige bitterheid en uitgesproken kruidigheid.

Casa Michela Olijfolie Monocultivar Olivastra Seggianese


Te Casa Michela staan ook circa 200 olijfbomen aangeplant, van diverse traditionele Toscaanse variëteiten, nl. Frantoio, Moraiolo, Leccino, Corregiolo en Giogliaio. Deze bomen zijn 20 tot 60 jaar oud en worden samen met de Olivastra Seggianese gebruikt voor de Casa Michela "Toscana Blend" olijfolie. Deze extra-vergine olie heeft een schitterende geelgroene kleur met gouden reflecties en een frisse, zuivere, fruitige geur, met kruidachtige tonen van artisjok en rijper wit fruit, alsook wat tomaat. In de mond heeft ze een zuivere smaak, in harmonie met de aroma's: zachte, medium fruitige aanzet gevolgd door medium intense kruidigheid en afsluitend met een aangename bitterheid.

Casa Michela olijfgaard

Casa Michela zicht op Monte Amiata

Casa Michela olijfolie Toscan Blend

Zelfgeproduceerde olijfolie in samenwerking met Poderi Borselli

De Casa Michela olijfoliën worden geproduceerd in samenwerking met onze buurman Davide Borselli, eigenaar van Poderi Borselli, een biologisch gecertifieerde producent van olijfolie en wijn. Hij staat in voor zowel onderhoud, snoei en oogst van de olijfbomen en beschikt over een moderne, technologische én ecologische productie-installatie voor hoogkwalitatieve olijfolie en wijnen. Alle essentiële behandelingen in de olijf -en wijngaarden worden vanzelfsprekend uitgevoerd met biologische producten.


De manuele, semi-mechanische oogst van de organisch geteelde olijfbomen gebeurt vroeg, van eind oktober tot begin november, wanneer de olijven nog voor 90% groen zijn. De koude persing en verwerking gebeurt nog op dezelfde dag van de oogst voor een maximaal behoud van antioxidanten. De productie gebeurt tevens in een inerte omgeving, onder gecontroleerde omstandigheden, om een perfecte olie te verkrijgen, zonder dat oxidatie op enige wijze de aroma's kan beïnvloeden. Voor de koude extractie van de olie zijn ook enkel mechanische of fysische processen toegestaan, geen chemische. Zo wordt een extra-vergine olie verkregen zonder enige wijziging van de originele, kwalitatieve kenmerken van de olijven.


Casa Michela olijfolie oogst 2020

Klimaat, weersomstandigheden en terroir hebben, zoals bij wijn, invloed op de kwaliteit en hoedanigheid van de olijfolie. Een authentieke olijfolie zal dan ook steeds deze factoren weerspiegelen en haar smaken en aroma's kunnen dus variëren volgens de jaargang. Ook onze jaarlijkse productie olijfolie kan bijgevolg variëren. Voor de "Monocultivar Olivastra Seggianese" is dat circa 250 liter, voor de "Toscana Blend" circa 150 l


Absoluut respect voor de natuur  

Davide Borselli, alsook Casa Michela en Cent'Anni, zijn van oordeel dat de bedrijfsfilosofie niet enkel moet gericht zijn op de biologische landbouw maar tevens dient te streven naar de laagst mogelijke impact op onze omgeving en het milieu.

Daartoe nam Davide reeds meer dan 10 jaar geleden ingrijpende beslissingen betreffende het energie -en waterverbruik te Poderi Borselli. Er werden methoden geïmplementeerd om energie te produceren uit fotovoltaïsche zonnepanelen en om afval -en bijproducten maximaal terug te winnen. De biomassaketel wordt gevoed met afval afkomstig van de olijfmolen om zowel de infrastructuren als het water te verwarmen, het vegetatiewater wordt gebruikt voor fertigatie (fertilisatie via irrigatie) en het afvalpulp als natuurlijke meststof. Het hout van de voorjaarsnoei wordt gebruikt voor de open haarden van de boerderij, de agritursimo én het restaurant "L'Olivastra". Deze laatste werkt met een biologische keuken en wil als ultieme doel een "nul kilometer" restaurant zijn, d.w.z. met gebruik van producten uit de eigen boerderij of van gelijkgezinde derden uit de directe omgeving. Sinds 2009 maakt Poderi Borselli ook deel uit van de internationale voedselgemeenschap opgericht door de "Slow Food" beweging, die enkel bedrijven toelaat die hun producten produceren met hernieuwbare energie.


Absoluut respect voor de natuur staat steeds centraal, samen met de hoogst mogelijke productkwaliteit, biologisch en rechtstreeks bekomen met maximaal gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Dit is een herdefinitie van "extra-vergine olijfolie", waarvan de cultuur en kennis wereldwijd moet gepromoot worden.

Casa Michela en Cent'Anni zijn trots hieraan te kunnen deelnemen!


Casa Michela produceert 2 olijfoliën:  "Monocultivar Olivastra Seggianese" & "Toscana Blend"


CASA MICHELA : onze eigen Toscaanse OLIJFOLIE oogstjaar 2021 ! NU TE VERKRIJGEN !

CENT'ANNI LENTE WIJNDEGUSTATIE

Op zaterdag 14 en zondag 15 mei 2022 organiseert Cent'Anni opnieuw zijn Lente Wijndegustatie weekend! Proef ons volledige aanbod Italiaanse wijnen...nieuwe jaargangen en ook enkele gloednieuwe wijnen... alsook onze zelfgeproduceerde olijfoliën en smakelijke delicatessen! Locatie : Cent'Anni, Annadreef 18 te Brasschaat. Voorinschrijving gevraagd voor een optimale organisatie!

7 maart 2022

Lees meer, reservatie aanbevolen!

Casa Michela olijfolie doet zijn intrede in Oost-Vlaanderen via "HYGGE by Fran" te Aalst!

Met trots melden we dat onze Toscaanse "Casa Michela" olijfolie, zowel de "Monocultivar Olivastra Seggianese" als de "Toscana Blend", nu ook rechtstreeks te verkrijgen is in Oost-Vlaanderen ! Deze artisanale natuurprodukten van topkwaliteit hebben hun plaats gevonden in "HYGGE by Fran". Kom in dit artikel alles te weten over de originele, knusse koffiebar en conceptstore van Fran Van Neck te Aalst...

10 december 2021

Lees meer

CASA MICHELA: onze eigen SANGIOVESE TOSCANA IGT rode wijn oogstjaar 2018 ! NU TE VERKRIJGEN !

Onder het label "CASA MICHELA" produceren wij rode wijn vanuit onze Sangiovese wijngaard te Montegiovi, een gehucht van Castel del Piano, aan de voet van de Monte Amiata , in het noordoosten van de Toscaanse Maremma. We presenteren jullie met trots onze eerste jaargang Casa Michela Sangiovese Toscana IGT 2018!

1 juli 2021

Lees meer

Lente Wijndegustatie Cent'Anni op 22 en 23 mei 2021 : BEKIJK HIER DE VIDEO EN HET FOTO ALBUM !

Op zaterdag 22 en zondag 23 mei 2021 organiseerde Cent'Anni zijn Lente Wijndegustatie Weekend ! Het volledige aanbod Italiaanse wijnen stond opnieuw op de proeftafels, inclusief onze eigen Casa Michela Sangiovese Toscana IGT 2018! Er kon ook geproefd worden van onze zelf geproduceerde olijfoliën, begeleid door enkele ter plaatse klaargemaakte Toscaanse hapjes. En als "special guest" waren het Brasschaatse DOEF & FERM Beers aanwezig met hun artisanale bieren!

1 juni 2021

Lees meer en bekijk het foto album!

LA GAZZETTA DI CENT'ANNI - Nieuwsbrief April 2021

Cent'Anni & Vinatera : een Mediterraanse samenwerking met Italiaans-Spaanse proefpakketten...* ** Cent'Anni breidt zijn wijnaanbod uit : nieuwkomers van Parmoleto, Montenero en Dos dei Caporai...* ** Cent'Anni, niet alleen wijnen en olijfolie...ook delicatessen : Pecorino, Salumi, Biscotti...* ** Supermooie samenwerking tussen bier -en wijnwereld: Cent'Anni als liaison tussen Brasschaatse bierbrouwers en Toscaanse wijnmaker...*** Last but not least : Een tip van onze wijnsluier...de Casa Michela rode wijn 2018 !

5 april 2021

Lees meer

LA GAZZETTA DI CENT'ANNI - Nieuwsbrief Februari 2021

In with the new, out with the old...I nostri migliori auguri per 2021 ! *** Valentijn ! Onze Valentijnpakketjes vliegen de deur uit! *** Wijnproefpakketten : Ontdek de wijnen van Cent'Anni bij jou thuis! *** Casa Michela Olijfolie : Onze eigen Toscaanse olijfolie oogstjaar 2020...Eén van jullie favorieten uit de Cent'Anni winkel! *** Montecucco : Cent'Anni verkoopt vooral wijnen uit de Montecucco ...maar wat en waar is dat eigenlijk?

1 februari 2021

Lees meer

Cent'Anni ontmoet B.Build en de handgemaakte houten snijplanken van jong en ondernemend talent Robbe Baute!

Cent'Anni is bijzonder gecharmeerd door de originele, verzorgde en mooi afgewerkte snijplanken, ontworpen en handgemaakt door Robbe Baute, oprichter en bezieler van B.Build! Dermate zelfs dat wij ze trots aanbieden in onze webshop of als accessoire bij het samenstellen van uw gepersonaliseerd geschenkpakket of relatiegeschenk. Maar B.Build is meer dan snijplankjes alleen...

29 november 2020

Lees meer

Opening wijndegustatie Cent'Anni op 3 en 4 oktober 2020 : BEKIJK HIER HET FOTO ALBUM !

Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober 2020 organiseerde Cent'Anni zijn eerste openbare wijndegustatie ! Ons volledige aanbod Italiaanse wijnen stond op de proeftafels, alsook onze zelf geproduceerde olijfolie, begeleid door enkele hapjes ter plaatse klaargemaakt.

13 oktober 2020

Lees meer en bekijk het foto album!

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x