Basile

Azienda Agricola Biologica BASILE, Pod. Monte Mario 1, 58044 Cinigiano (GR), Toscana, Italia

Waarden, visie en doelstelling :        "zero environmental impact"

Basile familie

Azienda Agricola Biologica Basile te  Cinigiano, Maremma Toscana, werd opgericht in 1999 toen Giovan Battista Basile het land kocht na 30 jaar in verwaarloosde staat te zijn achtergelaten. 

Giovan Battista heeft van bij het begin eigenhandig alle landbouw- en oenologische activiteiten behartigd met de hulp van Maurizio Saettini, een jonge en energieke oenoloog. Ilaria, de vrouw van Giovan Battista, is samen met hun jonge zonen Antonio en Federico verantwoordelijk voor het verwelkomen van de gasten en het organiseren van wijnproeverijen. Bij deze gelegenheden worden de wijnen vergezeld van locale, gezonde producten en traditionele huisgemaakte gerechten.

De Montecucco boerderij heeft er vanaf het begin voor gekozen om de gronden te verbouwen volgens de normen die zijn aangegeven door de biologische landbouw. De wijngaarden zijn omgeven door bossen die een grote, natuurlijke beschermende barrière vormen. Natuurlijke mest en andere organische materialen van biologische oorsprong worden gebruikt als fertilizers. Om ziekten die de wijnstokken kunnen aantasten te helpen bestrijden, worden traditionele producten gebruikt, zoals zwavel en, in strikt gecontroleerde hoeveelheden, koper. Vele activiteiten, waaronder de oogst, worden handmatig uitgevoerd om druiven van de beste kwaliteit te bekomen. Onkruidverdelgers worden nooit gebruikt.

Het terroir

Het land strekt zich uit over ongeveer 34 hectare, waarvan 8 hectare wijngaarden met meestal zuidwestelijke zonblootstelling. De hoogte varieert van 380 tot 330 meter boven zeeniveau. De bodem heeft een overwegend kalkrijke samenstelling. Kenmerkend voor dit Montecucco terroir is de zogenaamde "galestro", een rots type dat na verloop van tijd afbrokkelt door slecht weer en zo een ideale omgeving creëert voor de wijnstokken. In de zomer komt de temperatuur in Cinigiano zelden boven de 30 ° Celsius, wat zorgt voor een droog klimaat, mede dankzij de constante windventilatie.

Basile

De Basile wijnproductie

De  8 hectare wijngaarden te Cinigiano zijn aangeplant met de rode druivenrassen Sangiovese en Merlot en de witte druivenrassen Vermentino, Viognier en Petit Manseng. De aanplantingsdichtheid bedraagt 4600 wijnstokken per hectare. De druiven worden handmatig geoogst in kratten van 18 kg. De fermentatie gebeurt in roestvrij staal en grote eikenhouten vaten, bij gecontroleerde temperatuur,. Remontage en délestage worden uitgevoerd afhankelijk van de jaargang. Filtratie wordt nooit toegepast. De rijping vindt plaats in Frans eikenhouten tonneaux en barriques gedurende 12 tot 24 maanden.  Alle producten zijn biologisch, gecontroleerd en gecertificeerd door CCPB (Consortium voor de Controle van Biologische Producten). De jaarlijkse productie bedraagt ongeveer 50.000 flessen wijn.

www.basilessa.it

Basile produceert 4 wijnen : 1 witte en 3 rode.


Basile

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x